Arxiu de la Unión Musical de Sot de Ferrer

Àrea d'identificació

Identificador

121074 AUMSF

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Unión Musical de Sot de Ferrer

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Belén Romero Bada Contacte principal

Tipus

Presidenta

Adreça

Adreça

C/ Valencia, 44

Localitat

Sot de Ferrer

Regió

Castelló

Nom del país

Espanya

Codi postal

12489

Telèfon

676392472

Fax

Correu electrònic

Nota

 

Sandra Peiro

Tipus

Vocal

Adreça

Adreça

Localitat

Regió

Nom del país

Codi postal

Telèfon

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

 

Fina Bover

Tipus

Vicepresidenta

Adreça

Adreça

Localitat

Regió

Nom del país

Codi postal

Telèfon

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

Àrea de descripció

Història

Les primeres referències de la banda de música apareixen en 1896, encara que algunes fonts daten la seua creació alguns anys abans. A principis del segle XX existien a Sot dues bandes de música: la "música del palau" que s'ocupava dels actes de l'Església, i la "música de Miguel Calé" o del casino de baix, dels republicans, que amenitzava els balls populars. Totes dues es van unir en 1926, formant una agrupació d'uns 50 músics. El 1927 es va estrenar una bandera pagada per Miguel Llorca, fill de Sot que va emigrar a l'Argentina. Aquest fet es constata amb una carta original emesa des de Buenos Aires, en la qual encarrega aquesta qüestió a Javier Llopis. Durant les dècades dels quaranta, cinquanta i seixanta, les actuacions de la banda es limitaven a actes de carrer, tant a Sot com en els municipis veïns. Un dels esdeveniments principals era viatjar a València per tocar a les Falles, sobretot per la remuneració econòmica. Les primeres dades de juntes rectores apareixen en els anys seixanta, amb Leocadio López Folgado com a president a més de músic de la banda. És en el principi dels vuitanta quan es realitza la primera elecció per votació formal. El 1990 es va crear la Societat Unió Musical de Sot de Ferrer, inscrivint-se en la Federació de Societats Musicals i registres de la Generalitat Valenciana i Diputació de Castelló. Des de llavors, la Societat participa activament en programes oficials de la Federació, trobades comarcals, intercanvis de bandes de música, així com en la gran majoria dels actes culturals i populars del poble. Al seu torn, es manté una programació anual de concerts i altres activitats musicals. Al novembre de 1981 es va estrenar la bandera actual, coincidint amb la festivitat de Santa Cecília. Va ser bordad per Guadalupe Macías Serra, veïna de Sot de Ferrer. La Societat entra a formar part de l'Escola de Música mancomunada de l'Alt Palància en el curs 1999-2000. En l'actualitat, la Societat es compon de la banda de música formada per 37 músics, l'Escola de Música amb 22 alumnes matriculats en el curs 2016-2017 i 107 socis col·laboradors. Des de setembre de 2014, la banda de música està dirigida per Federico Rausell Adrian.

Context geogràfic i cultural

Sot de Ferrer és un municipi de la província de Castelló i pertanyent a la comarca de l'Alt Palància. Se situa en el camí natural que uneix Aragó amb València i el seu terme municipal es troba travessat pel riu Palància. Compta amb una població censada de 429 habitants (Font: INE 2017). L'any 1236, en l'extensió que avui ocupa el terme municipal de Sot de Ferrer, existien tres poblats moruns: Lloc de Zamel, Alt dels Moros i Alt de la Font. Aquest últim era el més important per residir-hi com el cap o caid del petit regne. El rei En Jaume I el Conqueridor recupera aquestes terres per als cristians allà per l'any 1245 i les cedeix a D.Hurtado de Lihorini, familiar dels ducs de Llíria, en pagament als seus bons serveis durant la campanya, i aquest els dóna el nom de Soto. Uns anys més tard, don Hurtado edifica allí, en una superfície de 1300 metres quadrats i com a lloc d'esbarjo per a habitar amb els seus familiars, un magnífic palau d'estil gòtic primitiu. Hi havia també unes quantes cases en un montecillo, anomenat vulgarment el '' Altico de la serrada '', de les que encara es descobreixen vastes ruïnes i vestigis. Tenim una altra forta conjectura de ser antic aquest poble, i és, segons sembla, com apareixen als carrers diversos fonaments de cases que indiquen haver tingut el poble la mateixa situació però diferent direcció i figures en els seus carrers i places. Es diu per tradició que van baixar tant moros com cristians del Camí Reial, a fundar el lloc, convidats per l'amo del palau, que seria el primer senyor i poblant, i també convidats de la millor proporció d'aigües, vega, etc., i que dit senyor, que era cristià, feia celebrar els divins oficis en una estada de casa seua. Amb l'expulsió dels moriscos en 1609 la localitat de Sot de Ferrer correria la mateixa sort que altres poblacions properes, quedant-se pràcticament sense habitants. En 1610 el senyor va concedir la Carta Pobla als nous habitants. L'economia ha variat poc al llarg de tots aquests segles i segueix basada principalment en l'agricultura. De regadiu destaquen cirerers, nespres, caquis, tarongers i albercocs; i de secà ametllers, oliveres i garrofers.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estatus de 1990

Estructura administrativa

  • Presidenta: Belén Romero Bada.
  • Vicepresidenta: Fina Bover.
  • Secretari: Antonio Bada Llopis.
  • Tresorer: Ernesto Martínez.
  • Vocals: Sandra Peiro, Pepe Zarzoso y Mª Pilar Sierra.

Gestió documental i polítiques de....

La Unió Musical de Sot de Ferrer desenvolupa una política activa d'ingressos de documents mitjançant compra i donació.

Edificis

La seu de la Unió Musical de Sot de Ferrer està situada a les antigues escoles del municipi, on ocupen la primera planta.
Les sevus dependències es componen de tres sales:

  • Sala d'assajos.
  • Sala d'arxiu i despatx.
  • Magatzem. -

    Metres del dipòsit: 25 metres quadrats aproximandamente.

  • Metres lineals de prestatgeries: 24 metres.
    • Nombre de llocs de sala: 1 taula amb quatre cadires.
  • Metres lineals de documentació: 24 metres aproximadament.

Fons

La Unió Musical de Sot de Ferrer conserva principalment fotografies, instruments, banderes, uniformes i faristols antics i partitures tant impreses com manuscrites.

Instruments de descripció, guies i publicacions

Llistat de les partitures separat per obres dividides en pasdobles i marxes de processó.

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Condicions d'accés i requeriments

Acces lliure, prèvia consulta amb la Junta Directiva.

Accessibilitat

No disposa de facilitats d'accés per a persones amb mobilitat reduïda.

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Inventari de partitures. Disposa d'una biblioteca auxiliar, que alberga 50 volums.

Serveis de reproducció de documents

Es fotocopiarà el material quan els drets d´autor ho permetan.

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

  • Data de creació: 20/04/2018.
  • Data de revisió: 20/06/2018.

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • L'Alt Palància (Castelló) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Valencia, 44
Sot de Ferrer, Castelló
ES 12489