Arxiu de la Unión Musical de Sot de Ferrer

Identity area

Identifier

121074 AUMSF

Authorized form of name

Arxiu de la Unión Musical de Sot de Ferrer

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

 • Cultural Institution Archive
 • Private

Contact area

 

Belén Romero Bada Primary contact

Type

Presidenta

Address

Street address

C/ Valencia, 44

Locality

Sot de Ferrer

Region

Castelló

Country name

Spain

Postal code

12489

Telephone

676392472

Fax

Email

Note

 

Sandra Peiro

Type

Vocal

Address

Street address

Locality

Region

Country name

Postal code

Telephone

Fax

Email

URL

Note

 

Fina Bover

Type

Vicepresidenta

Address

Street address

Locality

Region

Country name

Postal code

Telephone

Fax

Email

URL

Note

Description area

History

Les primeres referències de la banda de música apareixen en 1896, encara que algunes fonts daten la seua creació alguns anys abans. A principis del segle XX existien a Sot dues bandes de música: la "música del palau" que s'ocupava dels actes de l'Església, i la "música de Miguel Calé" o del casino de baix, dels republicans, que amenitzava els balls populars. Totes dues es van unir en 1926, formant una agrupació d'uns 50 músics. El 1927 es va estrenar una bandera pagada per Miguel Llorca, fill de Sot que va emigrar a l'Argentina. Aquest fet es constata amb una carta original emesa des de Buenos Aires, en la qual encarrega aquesta qüestió a Javier Llopis. Durant les dècades dels quaranta, cinquanta i seixanta, les actuacions de la banda es limitaven a actes de carrer, tant a Sot com en els municipis veïns. Un dels esdeveniments principals era viatjar a València per tocar a les Falles, sobretot per la remuneració econòmica. Les primeres dades de juntes rectores apareixen en els anys seixanta, amb Leocadio López Folgado com a president a més de músic de la banda. És en el principi dels vuitanta quan es realitza la primera elecció per votació formal. El 1990 es va crear la Societat Unió Musical de Sot de Ferrer, inscrivint-se en la Federació de Societats Musicals i registres de la Generalitat Valenciana i Diputació de Castelló. Des de llavors, la Societat participa activament en programes oficials de la Federació, trobades comarcals, intercanvis de bandes de música, així com en la gran majoria dels actes culturals i populars del poble. Al seu torn, es manté una programació anual de concerts i altres activitats musicals. Al novembre de 1981 es va estrenar la bandera actual, coincidint amb la festivitat de Santa Cecília. Va ser bordad per Guadalupe Macías Serra, veïna de Sot de Ferrer. La Societat entra a formar part de l'Escola de Música mancomunada de l'Alt Palància en el curs 1999-2000. En l'actualitat, la Societat es compon de la banda de música formada per 37 músics, l'Escola de Música amb 22 alumnes matriculats en el curs 2016-2017 i 107 socis col·laboradors. Des de setembre de 2014, la banda de música està dirigida per Federico Rausell Adrian.

Geographical and cultural context

Sot de Ferrer és un municipi de la província de Castelló i pertanyent a la comarca de l'Alt Palància. Se situa en el camí natural que uneix Aragó amb València i el seu terme municipal es troba travessat pel riu Palància. Compta amb una població censada de 429 habitants (Font: INE 2017). L'any 1236, en l'extensió que avui ocupa el terme municipal de Sot de Ferrer, existien tres poblats moruns: Lloc de Zamel, Alt dels Moros i Alt de la Font. Aquest últim era el més important per residir-hi com el cap o caid del petit regne. El rei En Jaume I el Conqueridor recupera aquestes terres per als cristians allà per l'any 1245 i les cedeix a D.Hurtado de Lihorini, familiar dels ducs de Llíria, en pagament als seus bons serveis durant la campanya, i aquest els dóna el nom de Soto. Uns anys més tard, don Hurtado edifica allí, en una superfície de 1300 metres quadrats i com a lloc d'esbarjo per a habitar amb els seus familiars, un magnífic palau d'estil gòtic primitiu. Hi havia també unes quantes cases en un montecillo, anomenat vulgarment el '' Altico de la serrada '', de les que encara es descobreixen vastes ruïnes i vestigis. Tenim una altra forta conjectura de ser antic aquest poble, i és, segons sembla, com apareixen als carrers diversos fonaments de cases que indiquen haver tingut el poble la mateixa situació però diferent direcció i figures en els seus carrers i places. Es diu per tradició que van baixar tant moros com cristians del Camí Reial, a fundar el lloc, convidats per l'amo del palau, que seria el primer senyor i poblant, i també convidats de la millor proporció d'aigües, vega, etc., i que dit senyor, que era cristià, feia celebrar els divins oficis en una estada de casa seua. Amb l'expulsió dels moriscos en 1609 la localitat de Sot de Ferrer correria la mateixa sort que altres poblacions properes, quedant-se pràcticament sense habitants. En 1610 el senyor va concedir la Carta Pobla als nous habitants. L'economia ha variat poc al llarg de tots aquests segles i segueix basada principalment en l'agricultura. De regadiu destaquen cirerers, nespres, caquis, tarongers i albercocs; i de secà ametllers, oliveres i garrofers.

Mandates/Sources of authority

Estatus de 1990

Administrative structure

 • Presidenta: Belén Romero Bada.
 • Vicepresidenta: Fina Bover.
 • Secretari: Antonio Bada Llopis.
 • Tresorer: Ernesto Martínez.
 • Vocals: Sandra Peiro, Pepe Zarzoso y Mª Pilar Sierra.

Records management and collecting policies

La Unió Musical de Sot de Ferrer desenvolupa una política activa d'ingressos de documents mitjançant compra i donació.

Buildings

La seu de la Unió Musical de Sot de Ferrer està situada a les antigues escoles del municipi, on ocupen la primera planta.
Les sevus dependències es componen de tres sales:

 • Sala d'assajos.
 • Sala d'arxiu i despatx.
 • Magatzem. -

  Metres del dipòsit: 25 metres quadrats aproximandamente.

 • Metres lineals de prestatgeries: 24 metres.
  • Nombre de llocs de sala: 1 taula amb quatre cadires.
 • Metres lineals de documentació: 24 metres aproximadament.

Holdings

La Unió Musical de Sot de Ferrer conserva principalment fotografies, instruments, banderes, uniformes i faristols antics i partitures tant impreses com manuscrites.

Finding aids, guides and publications

Llistat de les partitures separat per obres dividides en pasdobles i marxes de processó.

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Acces lliure, prèvia consulta amb la Junta Directiva.

Accessibility

No disposa de facilitats d'accés per a persones amb mobilitat reduïda.

Services area

Research services

Inventari de partitures. Disposa d'una biblioteca auxiliar, que alberga 50 volums.

Reproduction services

Es fotocopiarà el material quan els drets d´autor ho permetan.

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

 • Data de creació: 20/04/2018.
 • Data de revisió: 20/06/2018.

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

 • L'Alt Palància (Castelló) (Geographic subregion)
 • Clipboard

Primary contact

C/ Valencia, 44
Sot de Ferrer, Castelló
ES 12489