Fonds ES 469024 ASMSCG - Arxiu de la Societat Musical Santa Cecília de Gàtova

Identity area

Reference code

ES 4690204 ASMSCG ES 469024 ASMSCG

Title

Arxiu de la Societat Musical Santa Cecília de Gàtova

Date(s)

  • 1840? (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

25 caixes d'arxiu per a Pasdobles i marxes de processó. 29 caixes d'arxiu per a Obres.

Context area

Name of creator

Biographical history

El municipi compta amb la banda de música de la Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova, que representa la seua entitat cultural més representativa. Es creu que va ser fundada cap a l'any 1880, sent inicialment un grup de persones que tocaven d'oïda en la plaça i amenitzava els dies festius.
En la seua dilatada trajectòria, aquesta Banda ha sigut sempre reflex cultural de primera fila en la vida del poble de Gàtova. La contínua emigració de veïns del municipi va fer disminuir gradualment el nombre de músics, fins a l'extrem que en 1977 amb prou faenes hi havia els suficients per a poder tocar, arribant quasi a desaparéixer.

Va ser legalitzada com a Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova l'agost de 1983. L'Escola d’Educandos va funcionar, intermitentment, en la dècada dels vuitanta, sent important durant aquella època el paper exercit pel ja desaparegut Mestre-Director D. Eduardo Sánchez Santamaría. Des de l'any 1991 ve funcionant de forma ininterrompuda. Amb el fruit d'aquesta Escola i l'ajuda i impuls que ha donat l'Ajuntament de Gàtova (en oferir en el Centre Cívic un local com a Acadèmia), així com per les subvencions i pagament d'honoraris del Mestre-Director, s'ha iniciat una etapa transcendent i ascendent per a aquesta Societat Musical.

En l'actualitat està composta per al voltant de 35 músics, sent el seu Mestre-Director el senyor Ximo Romero Tarazona. A més, compta amb l'Escola de Educandos, on reben formació musical un gran nombre de xiquets i joves en diferents modalitats d'instrument.

Les activitats de la banda, a més de la realització d'actes durant les diferents festes de la població (cercaviles, processons, etc.), se centren en la realització de diversos concerts al llarg de l'any i en diverses actuacions fora del municipi. La data més rellevant per a la Societat Musical la conforma la celebració dels festejos en honor a la seua patrona Santa Cecilia. Aquesta festa, que se celebra la segona setmana de novembre, compta amb una varietat d'actes musicals, com a cercaviles, encara que el gran acte és el concert de dissabte a la vesprada. En ell, la formació musical demostra al públic tot l'esforç realitzat durant l'any gràcies als seus assajos setmanals."

Archival history

L'arxiu administratiu de la Banda a dia de hui es limita a la documentació dels pocs alumnes que reben classes en les seues instal·lacions, ja que no és fins a la dècada dels anys 90 quan l'escola de música comença a funcionar amb normalitat. Es conserven en el local d'assaig diversos i interessants instruments musicals antics. En la sala d'assajos estan penjades algunes fotos antigues i premis obtinguts per la Banda.

Immediate source of acquisition or transfer

Per interpretació o donacions recents per conveni del Retrobem de la Diputació.

Content and structure area

Scope and content

A l'arxiu musical destaquen en l'arxiu el pasdoble Gàtova de Ballester i les adaptacions a música escrita de les obres Himne a Gàtova i la Jota Gatovera. També alguns pasdobles i marxes militars manuscrits.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Classificació del fons en Pasdobles i Obres.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Accés restringit, els dissabtes quan la responsable de l'arxiu està en el local social fent classes.
Cal anar acompanyat per algun membre de la Junta Directiva.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Notació musical / Castellà, Valencià

Physical characteristics and technical requirements

Principalment partitures en suport paper.

Finding aids

Inventari

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

L'arxiu administratiu està pendent de revisió.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places