Societat Musical Santa Cecília de Gátova

Identity area

Identifier

4690204 ASMSCG

Authorized form of name

Societat Musical Santa Cecília de Gátova

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

  • Cultural Institution Archive
  • Private

Contact area

 

Sofía Romero Rubio Primary contact

Type

Secretària

Address

Street address

C/ Iranzo, 38

Locality

Gàtova

Region

Camp de Túria (València)

Country name

Spain

Postal code

46169

Telephone

96 270 02 90

Fax

Note

Description area

History

El municipi compta amb la banda de música de la Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova, que representa la seua entitat cultural més representativa. Es creu que va ser fundada cap a l'any 1880, sent inicialment un grup de persones que tocaven d'oïda en la plaça i amenitzava els dies festius.
En la seua dilatada trajectòria, aquesta Banda ha sigut sempre reflex cultural de primera fila en la vida del poble de Gàtova. La contínua emigració de veïns del municipi va fer disminuir gradualment el nombre de músics, fins a l'extrem que en 1977 amb prou faenes hi havia els suficients per a poder tocar, arribant quasi a desaparéixer.

Va ser legalitzada com a Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova l'agost de 1983. L'Escola d’Educandos va funcionar, intermitentment, en la dècada dels vuitanta, sent important durant aquella època el paper exercit pel ja desaparegut Mestre-Director D. Eduardo Sánchez Santamaría. Des de l'any 1991 ve funcionant de forma ininterrompuda. Amb el fruit d'aquesta Escola i l'ajuda i impuls que ha donat l'Ajuntament de Gàtova (en oferir en el Centre Cívic un local com a Acadèmia), així com per les subvencions i pagament d'honoraris del Mestre-Director, s'ha iniciat una etapa transcendent i ascendent per a aquesta Societat Musical.

En l'actualitat està composta per al voltant de 35 músics, sent el seu Mestre-Director el senyor Ximo Romero Tarazona. A més, compta amb l'Escola de Educandos, on reben formació musical un gran nombre de xiquets i joves en diferents modalitats d'instrument.

Les activitats de la banda, a més de la realització d'actes durant les diferents festes de la població (cercaviles, processons, etc.), se centren en la realització de diversos concerts al llarg de l'any i en diverses actuacions fora del municipi. La data més rellevant per a la Societat Musical la conforma la celebració dels festejos en honor a la seua patrona Santa Cecilia. Aquesta festa, que se celebra la segona setmana de novembre, compta amb una varietat d'actes musicals, com a cercaviles, encara que el gran acte és el concert de dissabte a la vesprada. En ell, la formació musical demostra al públic tot l'esforç realitzat durant l'any gràcies als seus assajos setmanals."

Geographical and cultural context

Gàtova (en castellà i oficialment Gátova) és un municipi del País Valencià que es troba a la comarca del Camp de Túria. Fins a 1995 formava part de la comarca de l'Alt Palància.
Limita amb Marines, Serra, Olocau, Altura i Sogorb (els dos darrers de la comarca de l'Alt Palància).
L'agricultura, sobretot la de secà, ametlers i oliveres i una mica de regadiu, hortalisses i fruiters, ha estat la base de l'economia local, actualment, però, el municipi s'encara més al turisme aprofitant els seus recursos paisatgístics.

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

President: Rafael Martínez Zapata
Secretària: Sofía Romero Rubio
Arxivera: Vanesa Martínez

Records management and collecting policies

L'arxiu es va formant per les peces que va interpretant la banda, especialment peces de caràcter festiu donat el caràcter festiu i autodidacta de la majoria dels seus músics, i donacions comunes a altres bandes de la zona especialment partitures de Diputació.

Buildings

Des de 1991 la banda utilitza com a local social l’Edificio Municipal Centro Cívico

Holdings

L'arxiu administratiu de la Banda a dia de hui es limita a la documentació dels pocs alumnes que reben classes en les seues instal·lacions, ja que no és fins a la dècada dels anys 90 quan l'escola de música comença a funcionar amb normalitat. Es conserven en el local d'assaig diversos i interessants instruments musicals antics. En la sala d'assajos estan penjades algunes fotos antigues i premis obtinguts per la Banda

Finding aids, guides and publications

Inventari

Access area

Opening times

No compta amb horari de consulta.

Access conditions and requirements

Accés restringit, els dissabtes quan la responsable de l'arxiu està en el local social fent classes.
Cal anar acompanyat/da per algun membre de la Junta Directiva.

Accessibility

Services area

Research services

Inventari

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ISDIAH

Status

Level of detail

Partial

Dates of creation, revision and deletion

Data de creació: 04/08/2017.
Data de revisió: 12/12/2017.

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

C/ Iranzo, 38
Gàtova, Camp de Túria (València)
ES 46169