Arxiu de la Sociedad Musical Santa Cecilia de Gátova

Àrea d'identificació

Identificador

469024 ASMSCG

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Sociedad Musical Santa Cecilia de Gátova

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Sofía Romero Rubio Contacte principal

Tipus

Secretària

Adreça

Adreça

C/ Iranzo, 38

Localitat

Gàtova

Regió

València

Nom del país

Espanya

Codi postal

46169

Telèfon

962700290

Fax

Correu electrònic

Nota

Àrea de descripció

Història

El municipi compta amb la banda de música de la Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova, que representa la seua entitat cultural més representativa. Es creu que va ser fundada cap a l'any 1880, sent inicialment un grup de persones que tocaven d'oïda en la plaça i amenitzava els dies festius.
En la seua dilatada trajectòria, aquesta Banda ha sigut sempre reflex cultural de primera fila en la vida del poble de Gàtova. La contínua emigració de veïns del municipi va fer disminuir gradualment el nombre de músics, fins a l'extrem que en 1977 amb prou faenes hi havia els suficients per a poder tocar, arribant quasi a desaparéixer.

Va ser legalitzada com a Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova l'agost de 1983. L'Escola d’Educandos va funcionar, intermitentment, en la dècada dels vuitanta, sent important durant aquella època el paper exercit pel ja desaparegut Mestre-Director D. Eduardo Sánchez Santamaría. Des de l'any 1991 ve funcionant de forma ininterrompuda. Amb el fruit d'aquesta Escola i l'ajuda i impuls que ha donat l'Ajuntament de Gàtova (en oferir en el Centre Cívic un local com a Acadèmia), així com per les subvencions i pagament d'honoraris del Mestre-Director, s'ha iniciat una etapa transcendent i ascendent per a aquesta Societat Musical.

En l'actualitat està composta per al voltant de 35 músics, sent el seu Mestre-Director el senyor Ximo Romero Tarazona. A més, compta amb l'Escola de Educandos, on reben formació musical un gran nombre de xiquets i joves en diferents modalitats d'instrument.

Les activitats de la banda, a més de la realització d'actes durant les diferents festes de la població (cercaviles, processons, etc.), se centren en la realització de diversos concerts al llarg de l'any i en diverses actuacions fora del municipi. La data més rellevant per a la Societat Musical la conforma la celebració dels festejos en honor a la seua patrona Santa Cecilia. Aquesta festa, que se celebra la segona setmana de novembre, compta amb una varietat d'actes musicals, com a cercaviles, encara que el gran acte és el concert de dissabte a la vesprada. En ell, la formació musical demostra al públic tot l'esforç realitzat durant l'any gràcies als seus assajos setmanals."

Context geogràfic i cultural

Gàtova (en castellà i oficialment Gátova) és un municipi del País Valencià que es troba a la comarca del Camp de Túria. Fins a 1995 formava part de la comarca de l'Alt Palància.
Limita amb Marines, Serra, Olocau, Altura i Sogorb (els dos darrers de la comarca de l'Alt Palància).
L'agricultura, sobretot la de secà, ametlers i oliveres i una mica de regadiu, hortalisses i fruiters, ha estat la base de l'economia local, actualment, però, el municipi s'encara més al turisme aprofitant els seus recursos paisatgístics.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

President: Rafael Martínez Zapata
Secretària: Sofía Romero Rubio
Arxivera: Vanesa Martínez

Gestió documental i polítiques de....

L'arxiu es va formant per les peces que va interpretant la banda, especialment peces de caràcter festiu donat el caràcter festiu i autodidacta de la majoria dels seus músics, i donacions comunes a altres bandes de la zona especialment partitures de Diputació.

Edificis

Des de 1991 la banda utilitza com a local social l’Edificio Municipal Centro Cívico

Fons

L'arxiu administratiu de la Banda a dia de hui es limita a la documentació dels pocs alumnes que reben classes en les seues instal·lacions, ja que no és fins a la dècada dels anys 90 quan l'escola de música comença a funcionar amb normalitat. Es conserven en el local d'assaig diversos i interessants instruments musicals antics. En la sala d'assajos estan penjades algunes fotos antigues i premis obtinguts per la Banda

Instruments de descripció, guies i publicacions

Inventari

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

No compta amb horari de consulta.

Condicions d'accés i requeriments

Accés restringit, els dissabtes quan la responsable de l'arxiu està en el local social fent classes.
Cal anar acompanyat/da per algun membre de la Junta Directiva.

Accessibilitat

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Inventari

Serveis de reproducció de documents

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

ISDIAH

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Parcial

Dates de creació, revisió i eliminació

Data de creació: 04/08/2017.
Data de revisió: 12/12/2017.

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • El Camp de Túria (València) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Iranzo, 38
Gàtova, València
ES 46169