Fons ES 469024 ASMSCG - Arxiu de la Societat Musical Santa Cecília de Gàtova

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 4690204 ASMSCG ES 469024 ASMSCG

Títol

Arxiu de la Societat Musical Santa Cecília de Gàtova

Data(es)

  • 1840? (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

25 caixes d'arxiu per a Pasdobles i marxes de processó. 29 caixes d'arxiu per a Obres.

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

El municipi compta amb la banda de música de la Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova, que representa la seua entitat cultural més representativa. Es creu que va ser fundada cap a l'any 1880, sent inicialment un grup de persones que tocaven d'oïda en la plaça i amenitzava els dies festius.
En la seua dilatada trajectòria, aquesta Banda ha sigut sempre reflex cultural de primera fila en la vida del poble de Gàtova. La contínua emigració de veïns del municipi va fer disminuir gradualment el nombre de músics, fins a l'extrem que en 1977 amb prou faenes hi havia els suficients per a poder tocar, arribant quasi a desaparéixer.

Va ser legalitzada com a Societat Musical Santa Cecilia de Gàtova l'agost de 1983. L'Escola d’Educandos va funcionar, intermitentment, en la dècada dels vuitanta, sent important durant aquella època el paper exercit pel ja desaparegut Mestre-Director D. Eduardo Sánchez Santamaría. Des de l'any 1991 ve funcionant de forma ininterrompuda. Amb el fruit d'aquesta Escola i l'ajuda i impuls que ha donat l'Ajuntament de Gàtova (en oferir en el Centre Cívic un local com a Acadèmia), així com per les subvencions i pagament d'honoraris del Mestre-Director, s'ha iniciat una etapa transcendent i ascendent per a aquesta Societat Musical.

En l'actualitat està composta per al voltant de 35 músics, sent el seu Mestre-Director el senyor Ximo Romero Tarazona. A més, compta amb l'Escola de Educandos, on reben formació musical un gran nombre de xiquets i joves en diferents modalitats d'instrument.

Les activitats de la banda, a més de la realització d'actes durant les diferents festes de la població (cercaviles, processons, etc.), se centren en la realització de diversos concerts al llarg de l'any i en diverses actuacions fora del municipi. La data més rellevant per a la Societat Musical la conforma la celebració dels festejos en honor a la seua patrona Santa Cecilia. Aquesta festa, que se celebra la segona setmana de novembre, compta amb una varietat d'actes musicals, com a cercaviles, encara que el gran acte és el concert de dissabte a la vesprada. En ell, la formació musical demostra al públic tot l'esforç realitzat durant l'any gràcies als seus assajos setmanals."

Història arxivística

L'arxiu administratiu de la Banda a dia de hui es limita a la documentació dels pocs alumnes que reben classes en les seues instal·lacions, ja que no és fins a la dècada dels anys 90 quan l'escola de música comença a funcionar amb normalitat. Es conserven en el local d'assaig diversos i interessants instruments musicals antics. En la sala d'assajos estan penjades algunes fotos antigues i premis obtinguts per la Banda.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Per interpretació o donacions recents per conveni del Retrobem de la Diputació.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

A l'arxiu musical destaquen en l'arxiu el pasdoble Gàtova de Ballester i les adaptacions a música escrita de les obres Himne a Gàtova i la Jota Gatovera. També alguns pasdobles i marxes militars manuscrits.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Classificació del fons en Pasdobles i Obres.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Accés restringit, els dissabtes quan la responsable de l'arxiu està en el local social fent classes.
Cal anar acompanyat per algun membre de la Junta Directiva.

Condicions de reproducció

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Notació musical / Castellà, Valencià

Característiques físiques i requeriments tècnics

Principalment partitures en suport paper.

Instruments de descripció

Inventari

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

L'arxiu administratiu està pendent de revisió.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Tipus de recurs

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Idioma(es)

  • català

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats