Fonds ES 030417 SLMB Arxiu - Arxiu de la Societat Lírica i Musical de Benissa

Identity area

Reference code

ES 030417 SLMB ES 030417 SLMB Arxiu

Title

Arxiu de la Societat Lírica i Musical de Benissa

Date(s)

  • 1934 - ? (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1100 partitures i 14 cd's.

Context area

Name of creator

Biographical history

Queda constància als llibres de l’Ajuntament de Benissa del segle XIX, que la música fou present en les manifestacions festives del poble. Era practicada tant a les cambres de les cases rellevants, com a l’església i al carrer. En 1889 aparegué la primera agrupació formalment constituïda en signar-se un acord entre diferents músics i el mestre Diego Crespo per a formar una agrupació bandística. Aquesta, coneguda per “la de Diego el Flare”, participà en 1906 al Certamen Regional d’Ondara sota la direcció del mestre Eduardo Bordes.
Després de la direcció, als anys vint, del mestre Baptista Ivars, la societat musical contractà Manuel Tomàs, deixeble del mestre Serrano. La banda assoleix aleshores un moment d’esplendor i, amb un grup escènic de renom, es van intrpretar les sarsueles de moda tant a Benissa com a la comarca.
Als anys quaranta la dirigiren Miguel Oltra i Luis Fornés, fins que arribà el benisser José Bertomeu Tur qui va estar al front de l’agrupació durant quasi vint-i-sis anys.
Bertomeu serà substituït per Leopoldo Vidal, Cipriano Esteban, Ernest Perales, Ernest Artal i Juan J. Silvestre. En aquesta època, la Banda participà als certàmens provincials d’Altea i de Benidorm, i al nacional de Campo de Criptana, on s'aconseguiren segons i tercers premis.
El també benisser Javier Santacreu dirigirà la Banda a partir de l’any 1986 i fins l’any 2006, consolidant una programació de concerts locals, a més de les actuacions en certàmens (segon premi en el de la Diputació d’Alacant en 1994), i en diferents poblacions nacionals i europees. És de destacar el concert interpretat en gener de 1999 al Palau de la Música de València.
Des del 2006 fins a 2016 la banda va estar dirigida per Josep D. Cano Gracià. En aquesta etapa, es va participar l’any 2009 al IV Certamen de marxes mores i cristianes Ciutat d’Oliva, i al febrer del 2011 es va aconseguir el primer premi en el IX Certamen de música festera d’Altea la Vella. En 2014 la banda va participar en el XLIII Certamen provincial de bandes de música de la Diputació d’Alacant, aconseguint un meritori segon premi.
Durant l’any 2015, la societat va celebrar amb diversos actes el 125 Aniversari de la seua constitució, havent rebut per açò la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
Actualment la banda està dirigida per Miguel Ángel Grau Martínez, qui acaba d’estrenar el seu càrrec al capdavant la institució musical.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Compra de partitures, obsequis de compositors i directors i algunes donacions de músics de Benissa.

Content and structure area

Scope and content

Es conserven obres manuscrites, impreses, fotocòpies, obsequis de compositors i directors, cds, instruments, fotografies, premis,

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Les partitures s'ordenen numerant-les, per ordre d'entrada a l'arxiu, i posteriorment s'incorporen al llistat de consulta i búsqueda per gènere, títol ordenat alfabèticament i amb la seua numeració inicial.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Restringit. Cal contactar amb el President de la Societat, qui ens autoritzarà o no la visita.

Conditions governing reproduction

Reprografia.

Language of material

Script of material

Language and script notes

Notació musical; valencià; castellà.

Physical characteristics and technical requirements

Suport paper i digital, registres sonors.

Finding aids

Inventari de l'arxiu, ordenat per gèneres musicals, alfabèticament i numerats per ordre d'entrada. Els cd's no estàn registrats.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

A més de la pàgina web, la banda també té una pàgina a Facebook (https://www.facebook.com/SLMBenissa/) i un canal de Youtube, on tenen penjades algunes actuacions. S'hi pot accedir mitjançant un enllaç directe des de la web de la banda.

Note

L'arxiu musical està en procés de digital·lització.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places