Arxiu de la Societat Lírica i Musical de Benissa

Àrea d'identificació

Identificador

030417 ASLMB

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Societat Lírica i Musical de Benissa

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Rafael Ivars Molines Contacte principal

Tipus

President

Adreça

Adreça

C/ Escoto, 72

Localitat

Benissa

Regió

Alacant

Nom del país

Espanya

Codi postal

03720

Telèfon

615 939 892

Fax

Correu electrònic

Àrea de descripció

Història

Queda constància als llibres de l’Ajuntament de Benissa del segle XIX, que la música fou present en les manifestacions festives del poble. Era practicada tant a les cambres de les cases rellevants, com a l’església i al carrer. En 1889 aparegué la primera agrupació formalment constituïda en signar-se un acord entre diferents músics i el mestre Diego Crespo per a formar una agrupació bandística. Aquesta, coneguda per “la de Diego el Flare”, participà en 1906 al Certamen Regional d’Ondara sota la direcció del mestre Eduardo Bordes.
Després de la direcció, als anys vint, del mestre Baptista Ivars, la societat musical contractà Manuel Tomàs, deixeble del mestre Serrano. La banda assoleix aleshores un moment d’esplendor i, amb un grup escènic de renom, es van intrpretar les sarsueles de moda tant a Benissa com a la comarca.
Als anys quaranta la dirigiren Miguel Oltra i Luis Fornés, fins que arribà el benisser José Bertomeu Tur qui va estar al front de l’agrupació durant quasi vint-i-sis anys.
Bertomeu serà substituït per Leopoldo Vidal, Cipriano Esteban, Ernest Perales, Ernest Artal i Juan J. Silvestre. En aquesta època, la Banda participà als certàmens provincials d’Altea i de Benidorm, i al nacional de Campo de Criptana, on s'aconseguiren segons i tercers premis.
El també benisser Javier Santacreu dirigirà la Banda a partir de l’any 1986 i fins l’any 2006, consolidant una programació de concerts locals, a més de les actuacions en certàmens (segon premi en el de la Diputació d’Alacant en 1994), i en diferents poblacions nacionals i europees. És de destacar el concert interpretat en gener de 1999 al Palau de la Música de València.
Des del 2006 fins a 2016 la banda va estar dirigida per Josep D. Cano Gracià. En aquesta etapa, es va participar l’any 2009 al IV Certamen de marxes mores i cristianes Ciutat d’Oliva, i al febrer del 2011 es va aconseguir el primer premi en el IX Certamen de música festera d’Altea la Vella. En 2014 la banda va participar en el XLIII Certamen provincial de bandes de música de la Diputació d’Alacant, aconseguint un meritori segon premi.
Durant l’any 2015, la societat va celebrar amb diversos actes el 125 Aniversari de la seua constitució, havent rebut per açò la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
Actualment la banda està dirigida per Miguel Ángel Grau Martínez, qui acaba d’estrenar el seu càrrec al capdavant la institució musical.

Context geogràfic i cultural

Benissa es un municipi de la Comunitat Valenciana, situat en el nord-est de la provincia d'Alacant, en la comarca de la Marina Alta. El seu terme municipal, de 69,7 km², presenta 4 km de costa. Conta amb 11 000 habitants (INE 2016).

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

Actualment, la Junta Directiva de la Societat està composada per:
President: Rafa Ivars Molines; vicepresident: Robert Giner Ribes; secretària: Patrícia Cabrera Ribes; tresorer: Domènec Miralles Molines; vocals: Jéssica Anguita Font, Juan José Ausina Ivars, José Ferrer Ausina, Jose Andrés Ferrer Rodríguez, Pepa Llopis Ivars, Álvaro Pérez Arlandis, Rosa Roselló Moragues; vocals-delegats: Àngela Baydal Noguera, Miguel Angel Ivars Picornell, Daniel Vallés Caselles.

Gestió documental i polítiques de....

La documentació entra a l'arxiu de la institució mitjançant la compra.

Edificis

El local de la banda es un edifici de nova construcció, junt a l'Escola de Música Javier Santacreu i oficines del Creama de l'Ajuntament de Benissa. La banda té una gran local d'assaig, una xicoteta sala d'arxiu, una sala de reunions, una altra sala d'instruments i una última de magatzem.

Fons

El fons de l'arxiu està format, generalment, per partitures, impreses i manuscrites, uns pocs cd's, programes de concerts, fotografies i instruments. Alguns dels instruments van ser datats i documentats per a la realització d'una exposició per a la celebració dels 125 anys de la formacció de la banda, en 2015, però aquesta documentació no es va guardar.

Instruments de descripció, guies i publicacions

Inventari

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Tancat al públic en general.

Condicions d'accés i requeriments

Per poder accedir a aquest arxiu privat cal demandar cita prèvia al president de la societat musical, qui ens autoritzarà o no la visita.

Accessibilitat

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Serveis de reproducció de documents

Reprografia

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Data de creació: 27/03/2017.
Data de revisió: 15/09/2017.

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • La Marina Alta (Alacant) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Escoto, 72
Benissa, Alacant
ES 03720