Fons ES 030417 SLMB Arxiu - Arxiu de la Societat Lírica i Musical de Benissa

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 030417 SLMB ES 030417 SLMB Arxiu

Títol

Arxiu de la Societat Lírica i Musical de Benissa

Data(es)

  • 1934 - ? (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

1100 partitures i 14 cd's.

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

Queda constància als llibres de l’Ajuntament de Benissa del segle XIX, que la música fou present en les manifestacions festives del poble. Era practicada tant a les cambres de les cases rellevants, com a l’església i al carrer. En 1889 aparegué la primera agrupació formalment constituïda en signar-se un acord entre diferents músics i el mestre Diego Crespo per a formar una agrupació bandística. Aquesta, coneguda per “la de Diego el Flare”, participà en 1906 al Certamen Regional d’Ondara sota la direcció del mestre Eduardo Bordes.
Després de la direcció, als anys vint, del mestre Baptista Ivars, la societat musical contractà Manuel Tomàs, deixeble del mestre Serrano. La banda assoleix aleshores un moment d’esplendor i, amb un grup escènic de renom, es van intrpretar les sarsueles de moda tant a Benissa com a la comarca.
Als anys quaranta la dirigiren Miguel Oltra i Luis Fornés, fins que arribà el benisser José Bertomeu Tur qui va estar al front de l’agrupació durant quasi vint-i-sis anys.
Bertomeu serà substituït per Leopoldo Vidal, Cipriano Esteban, Ernest Perales, Ernest Artal i Juan J. Silvestre. En aquesta època, la Banda participà als certàmens provincials d’Altea i de Benidorm, i al nacional de Campo de Criptana, on s'aconseguiren segons i tercers premis.
El també benisser Javier Santacreu dirigirà la Banda a partir de l’any 1986 i fins l’any 2006, consolidant una programació de concerts locals, a més de les actuacions en certàmens (segon premi en el de la Diputació d’Alacant en 1994), i en diferents poblacions nacionals i europees. És de destacar el concert interpretat en gener de 1999 al Palau de la Música de València.
Des del 2006 fins a 2016 la banda va estar dirigida per Josep D. Cano Gracià. En aquesta etapa, es va participar l’any 2009 al IV Certamen de marxes mores i cristianes Ciutat d’Oliva, i al febrer del 2011 es va aconseguir el primer premi en el IX Certamen de música festera d’Altea la Vella. En 2014 la banda va participar en el XLIII Certamen provincial de bandes de música de la Diputació d’Alacant, aconseguint un meritori segon premi.
Durant l’any 2015, la societat va celebrar amb diversos actes el 125 Aniversari de la seua constitució, havent rebut per açò la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
Actualment la banda està dirigida per Miguel Ángel Grau Martínez, qui acaba d’estrenar el seu càrrec al capdavant la institució musical.

Institució arxivística

Història arxivística

Origen de l'ingrés o de la transferència

Compra de partitures, obsequis de compositors i directors i algunes donacions de músics de Benissa.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Es conserven obres manuscrites, impreses, fotocòpies, obsequis de compositors i directors, cds, instruments, fotografies, premis,

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Les partitures s'ordenen numerant-les, per ordre d'entrada a l'arxiu, i posteriorment s'incorporen al llistat de consulta i búsqueda per gènere, títol ordenat alfabèticament i amb la seua numeració inicial.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Restringit. Cal contactar amb el President de la Societat, qui ens autoritzarà o no la visita.

Condicions de reproducció

Reprografia.

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Notació musical; valencià; castellà.

Característiques físiques i requeriments tècnics

Suport paper i digital, registres sonors.

Instruments de descripció

Inventari de l'arxiu, ordenat per gèneres musicals, alfabèticament i numerats per ordre d'entrada. Els cd's no estàn registrats.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

A més de la pàgina web, la banda també té una pàgina a Facebook (https://www.facebook.com/SLMBenissa/) i un canal de Youtube, on tenen penjades algunes actuacions. S'hi pot accedir mitjançant un enllaç directe des de la web de la banda.

Nota

L'arxiu musical està en procés de digital·lització.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Tipus de recurs

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats