Fons ES 12170 ABMSCSM - Arxiu Musical de la Banda de Música Santa Cecilia de Sant Mateu

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 12170BMSCSM ES 12170 ABMSCSM

Títol

Arxiu Musical de la Banda de Música Santa Cecilia de Sant Mateu

Data(es)

  • 1610 - ? (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

1.000 partitures i 35 cd´s aproximadament.

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

Si es rebusca entre la història del poble, cal remuntar al segle XVII per trobar constància de la importància de la música a Sant Mateu i poder observar la gran tradició musical d’aquest poble. Sant Mateu ha vist nàixer i créixer a grans compositors i intèrprets d’orgue, entre els quals es pot destacar a Francesc Morera i Cots, que va arribar a ser mestre de capella de la Catedral de València; i d’altra banda, a la família Pitarch. Es tenen dades de músics que acompanyaven a l’ajuntament en les grans processons i comitives que es van celebrar amb motiu de la retirada dels francesos per la guerra de la independència en 1814. Segons la documentació de què es disposa, el dia 22 de setembre de l’any 1814, la celebració dels oficis religiosos es va acompanyar amb música de capella, que es composava, a banda de l’orgue i els cantors, de quinze instruments musicals de tot tipus: la primera banda de música del nostre poble. Per reafirmar l’existència de la banda de música en aquells temps, podem viatjar fins l’any 1884, només 30 anys després de les primeres referències documentades. En aquest moment de la història se celebra a Sant Mateu el Tercer Centenari de la nostra patrona, la Mare de Déu dels Àngels. En els documents on s’expliquen els actes que se celebren durant els dies de festa, es troben referències clares sobre l’existència de dues bandes de música a Sant Mateu: una banda que tocava als actes solemnes de caràcter religiós, i una segona banda de música municipal, que ja en aquelles citades festes, va participar activament en la vida cultural del poble tocant durant les tardes de bous, amb les dianes matinals i interpretant la jota a la sala de l’ermita. Aquestes dues bandes es van unir en 1918, mantenint-se fins la Guerra Civil, on la banda es va reduir a nou músics, però no va ser fins els anys 40 on es va reestructurar la formació tal com està avui en dia. Encara així, per incendis que han hagut en els arxius, no hi ha molta documentació que explique bona part de la historia de la Banda. No obstant, la tradició oral ha transmès que Carlos Cucala va dirigir la banda fins el 1930, on va ser Vicente Folch qui el va substituir. En 1989 va prendre possessió de la batuta José Ferreres Granell, músic vinculat a la banda des de 1954, primer com a integrant i després, des de 1979, com a únic professor de solfeig i instrument. En el 2000 deixa el càrrec de director de la banda però continua vinculat a la societat com director i professor de la escola fins a la seva mort, en 2002. En 1991, sota la direcció de José Ferreres, la banda es constitueix com associació musical i es federa, i en el 2000 es crea de forma oficial la Escola de la Banda de Música, on rep el nom de “José Ferreres Granell”, en honor al músic i director que va crear la escola, on es de referència, no sols a Sant Mateu sinó també als pobles del voltant.

Història arxivística

A la vila de Sant Mateu hi ha una gran tradició musical. Se suposa que mitjançant a la desamortització de Mendizábal, alguns documents van pasar a formar part de l'arxiu de la societat. Aquest fons també ha sigut creat gràcies a les donacions dels compositors José Ramón Vilaplana, Fèlix Hauswirth, Bert Appermont i d'altres nascuts en el poble com Roda Batlle, José Gil i Enrique Ortí. Però no es pot saber a partir de quin any es va començar a crear l'arxiu de la societat per falta de documentació.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Donacions i compres de partitures i parts. Hi ha una sèrie de personatges que nascuts a Sant Mateu, donen partitures manuscrites composades per ells, també hi ha que no són nascuts al poble però que guarden una gran relació i també donen obres composades per ells.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

El fons de l'arxiu està format, generalment, per partitures, impreses i manuscrites. Al mateix temps, també guarda una sèrie d'antics instruments (on no es pot saber la datació d'aquests), cd's i programes de concerts. L'arxiver està en procès de recuperació de fotografies on apareix la banda, ja en el lloc es custodien unes quantes, però el procès encara no ha acabat. També es conserva una bandera de la banda feta en 1964 d'un mantó de la Santa i vestits antics dels músics de la banda.
Pel que fa al arxiu administratiu posseis actes de la banda i de la escola de música ; estatuts banda de música ; documents de la banda i de la escola de música i actes comarcals Baix Maestrat entre altres documents menys importants.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Les partitures estàn ordenades per temàtica en l'arxiu de la institució, també es conserven parts en la sala d'assaig de la banda (les que es toquen actualment). Les manuscrites anteriors al segle XX, es conserven en un calaix d'arxiu.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Notación musical/Valencià

Característiques físiques i requeriments tècnics

Suport paper i registres sonoros.

Instruments de descripció

Inventari de l'arxiu, ordenat per gènere musical i alfabèticament de les partitures. Els cds només estan anotats uns quants a mà.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

La banda també té actuacions penjades a la xarxa social youtube, actuacions penjades per persones anònimes, ja què la banda no té compte en aquesta xarxa social, al mateix temps que també té actuacions grabades en alguns cd's que es conserven en el fons de l'arxiu.

Nota

Els llibres de l'inventari de l'arxiu estan en procès d’actualització.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Tipus de recurs

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats