Arxiu de la Banda de Música Santa Cecília de Sant Mateu

Àrea d'identificació

Identificador

121009 ABMSCSM

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Banda de Música Santa Cecília de Sant Mateu

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Ángel Ortí Forner Contacte principal

Tipus

Arxiver

Adreça

Adreça

C/ Santo Domingo, 38

Localitat

Sant Mateu

Regió

Castelló

Nom del país

Espanya

Codi postal

12170

Telèfon

617 103 395

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

Àrea de descripció

Història

Si es rebusca entre la història del poble, cal remuntar al segle XVII per trobar constància de la importància de la música a Sant Mateu i poder observar la gran tradició musical d’aquest poble. Sant Mateu ha vist nàixer i créixer a grans compositors i intèrprets d’orgue, entre els quals es pot destacar a Francesc Morera i Cots, que va arribar a ser mestre de capella de la Catedral de València; i d’altra banda, a la família Pitarch. Es tenen dades de músics que acompanyaven a l’ajuntament en les grans processons i comitives que es van celebrar amb motiu de la retirada dels francesos per la guerra de la independència en 1814. Segons la documentació de què es disposa, el dia 22 de setembre de l’any 1814, la celebració dels oficis religiosos es va acompanyar amb música de capella, que es composava, a banda de l’orgue i els cantors, de quinze instruments musicals de tot tipus: la primera banda de música del nostre poble. Per reafirmar l’existència de la banda de música en aquells temps, podem viatjar fins l’any 1884, només 30 anys després de les primeres referències documentades. En aquest moment de la història se celebra a Sant Mateu el Tercer Centenari de la nostra patrona, la Mare de Déu dels Àngels. En els documents on s’expliquen els actes que se celebren durant els dies de festa, es troben referències clares sobre l’existència de dues bandes de música a Sant Mateu: una banda que tocava als actes solemnes de caràcter religiós, i una segona banda de música municipal, que ja en aquelles citades festes, va participar activament en la vida cultural del poble tocant durant les tardes de bous, amb les dianes matinals i interpretant la jota a la sala de l’ermita. Aquestes dues bandes es van unir en 1918, mantenint-se fins la Guerra Civil, on la banda es va reduir a nou músics, però no va ser fins els anys 40 on es va reestructurar la formació tal com està avui en dia. Encara així, per incendis que han hagut en els arxius, no hi ha molta documentació que explique bona part de la historia de la Banda. No obstant, la tradició oral ha transmès que Carlos Cucala va dirigir la banda fins el 1930, on va ser Vicente Folch qui el va substituir. En 1989 va prendre possessió de la batuta José Ferreres Granell, músic vinculat a la banda des de 1954, primer com a integrant i després, des de 1979, com a únic professor de solfeig i instrument. En el 2000 deixa el càrrec de director de la banda però continua vinculat a la societat com director i professor de la escola fins a la seva mort, en 2002. En 1991, sota la direcció de José Ferreres, la banda es constitueix com associació musical i es federa, i en el 2000 es crea de forma oficial la Escola de la Banda de Música, on rep el nom de “José Ferreres Granell”, en honor al músic i director que va crear la escola, on es de referència, no sols a Sant Mateu sinó també als pobles del voltant.

Context geogràfic i cultural

Sant Mateu és la capital del Maestrat, i es troba a uns 65km al nord de la capital de la província. Situada entre les muntanyes en el que es va denominar antigament la Vall d’angel a una altura sobre el nivel de la mar d’aproximadament 325 metres i a 27km de les platges de la Mediterrània. L'origen de Sant Mateu és anterior a la seua conquesta per En Jaume I. Es va entregar l'ay 1237 a l'Ordre dels Hospitalaris, els quals van atorgar Carta Pobla. En 1319, va passar a pertànyer a l'Odre de Montesa, convertint-se en residència dels Maestrats i en cap i capital del Maestrat. Es va iniciar llavors una època esplendorosa, en la que Sant Mateu esdevé un important centre exportador de llana als telers de Florència i la seua regió. La seua importància política s'evidencia en la celebració de Corts Generals del regne en 1369-1370, 1421, 1429 i 1495. Van visitar la població personatges com ara Sant Vicent Ferrer, Climent VIII, Felip II i Benet XIII, el Papa Lluna, qui l'any 1410 i durant uns mesos va ser senyor temporal de la població. L'esdeveniment històric més important esdevingut a Sant Mateu va ser la fi del Cisma d'Occident, el 15 d'agost de 1429.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

La junta directiva està formada pel President, Vicepresident, tresorer, secretari i vocal, 6 vocals i responsable de l'arxiu. Tots ells músics de la banda, no són socis.

Gestió documental i polítiques de....

La documentació entra a l'arxiu de la institució mitjançant la compra i les donacions dels compositors, músics i qualsevol altra persona vinculada a la música de la població.

Edificis

La societat musical de Sant Mateu es troba a l'antic jutjat i presó del poble. En la planta baixa, es troba el lloc d'assaig amb les partitures que més utilitzen i altres documents més destacats, com premis i fotografies de la banda. També es troba una aula de solfeig. A la porta del costat, on es trobava el jutjat, al segon pis es troba altra aula de l'escola i l'habitació on es guarda el fons musical de la societat.

Fons

El fons de l'arxiu està format, generalment, per partitures, impreses i manuscrites. Al mateix temps, també guarda una sèrie d'antics instruments (on no es pot saber la datació d'aquests), cd's i programes de concerts. L'arxiver està en procès de recuperació de fotografies on apareix la banda, ja en el lloc es custodien unes quantes, però el procès encara no ha acabat. També es conserva una bandera de la banda feta en 1964 d'un mantó de la Santa i vestits antics dels músics de la banda.

Instruments de descripció, guies i publicacions

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Condicions d'accés i requeriments

Per poder obtenir algun document, el músic ha de posar-se en contacte amb el director o Archiver, i serà aquest qui podrà accedir a la partitura. Si una persona que no es músico vol accedir a algun document, ha de parlar amb el president perquè aquest ho autoritzi.

Accessibilitat

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Hi ha un llistat de partitures i documents que es custodia a l'arxiu de la banda, però només a partir del 2000, falta actualitzar. També hi ha un altre llistat on s'indica les partitures que es conserven en les diferents societats del Baix Maestrat, el títol d'aquest és "Arxiu General del Baix Maestrat".

Serveis de reproducció de documents

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • El Baix Maestrat (Castelló) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Santo Domingo, 38
Sant Mateu, Castelló
ES 12170