Primary contact
Passeig Glorieta s/n
Algimia d'Alfara, València
ES 45148
Arxiu de la Unió Musical d'Algímia d'Alfara
La primera notícia sobre una agrupació musical al poble està datada al 1911 per la participació de la banda al "Certamen de Bandes de València". Aquesta primera agrupació es va dissoldre i es va formar una altra vegada al 1929. No hi ha més notícies fins a 1934, on la banda comptava amb 40 músics. Després del parèntesi general de la Guerra Civil, ressorgeix de nou aquesta agrupació en 1940, dirigida per Manuel Muñoz, fins que 20 anys després es va tornar a dissoldre.
La Unió Musical de Algimia es va refundar de nou al 1983. La seva plantilla es va formar per molts dels antics músics de la seva anterior etapa i per joves sortits de l'escola d'educands, fins arribar a un total de 60 places al 1985. El primer director d'aquesta etapa va ser Enrique Ros. Al 1989, la direcció va passar a mans de José Torrent Masià. Sota la seva batuta la banda va actuar en festivals de tota la Comunitat Valenciana i Catalunya. A més, durant cinc anys seguits va ser la banda oficial de les Festes Patronals de Burgos.
Des de 2001 fins 2009 per la direcció van passar Antonio Soriano, Sergio Navarro Bonaviña i José Pascual Arnau Paredes. A 2003 va commemorar el XX aniversari de la refundació; destaca entre els actes el "intercanvi musical amb la Banda dels Bombeiros Voluntaris de Ílhavo (Portugal)". Al juliol de 2006 va gravar el seu primer CD titulat "Música des de l’Algimia" i a l'agost es va presentar al Certamen de Bandes de Música Vila de Bejís on va obtenir el 2n Premi. Al gener de 2007 va realitzar a la Fira de Frankfurt (Alemanya) una actuació promocional de les Falles de València, i al juny va oferir el seu primer concert al Palau de la Música de València. Va organitzar un altre intercanvi musical amb la banda d'Olivenza (Extremadura) el juliol de 2008.
Per la direcció de la banda van passar posteriorment Manuel Castellà, David Márquez Pérez i Xesco Guillem i Escobar. A l'octubre de 2011 va participar en la Trobada de Bandes de l'Aldea (Tarragona). L'any 2013 va complir el seu 30 aniversari i els actes de celebració van culminar amb un concert al Palau de la Música de València on es van estrenar dues obres encarregades per a l'ocasió als compositors locals, formats a la banda, Salvador Roig Gamón i Vicente Adsuara Mora.
El 2015, en la seva primera participació, va guanyar el Primer Premi i Menció d'Honor en la quarta secció en el Certamen Provincial de València celebrat al Palau de la Música.
Des de gener fins a desembre de 2016 el seu director titular va ser Jaume Iborra Esteve, que es va estrenar dirigint a la banda en el Concert del Dia de la Música Valenciana celebrat al Palau de les Arts Reina Sofia a l'abril. Actualment, des de gener de 2017, el seu director és Enrique Salvador Clavell.
Algimia d'Alfara és un municipi valencià de la comarca del Camp de Morvedre. Compta amb una població censada de 1051 habitants (Font: INE 2017). Les primeres evidències de poblacions en el terme municipal es corresponen amb l'època romana. Tot i que el nucli poblacional actual apareix sota la dominació musulmana de la península, com evidencia el seu nom és de clar origen musulmà. Des de l'inici del seu poblament, destaca l'activitat agrícola com a font fonamental d'ingressos. Amb la conquesta cristiana i la creació de la Baronia de Torres Torres per part de Jaume I, ja és clara l'existència d'Algimia. Durant segles, Algimia pertànyer a aquesta Baronia. L'any 1574, Algimia es va convertir en parròquia independent, annexa a la de Torres Torres.
Després de l'expulsió dels moriscs, al 1611, els habitants de l'Algimia d'Alfara van signar la seva Carta de Poblament. No serà fins al s. XIX quan es produeixi la delimitació del terme municipal mitjançant acords amb les poblacions limítrofes.
La Unió Musical d'Algimia d'Alfara desenvolupa una política activa d'ingressos de documents per intercanvi amb altres bandes, donació, compra i encàrrec a compositors.
La seu de la Unió Musical d'Algimia d'Alfara està localitzada actualment a l'Auditori Municipal, on es desenvolupen els assajos; també compten amb un edifici annex, les antigues escoles, la seva primera planta s'utilitza de magatzem i la segona planta alberga tant el despatx com l'arxiu. Tots dos edificis son cedits per l'Ajuntament.
Es conserven principalment partitures, fotografies, programes de mà que contenen els poemes de Edilberto Blasco, documentació administrativa antiga, CDs gravats per la banda, vídeos VHS amb les audicions antigues i premis que ha anat rebent la banda per la seua participació en diferents concursos i certàmens.
No disposen.
No disposa.
Acccés restringit; a les partitures només tindran accés els membres de la banda. En el cas de les partitures manuscrites, es dóna la possibilitat de realitzar consulta prèvia comunicació amb la directiva.
No hi ha condicions adequades d'accessibilitat.
No disposa.
No disposa.
No disposa.
ISDIAH, ISAD(G)
Data de creació: 23/02/2018.
Data de revisió: 02/11/2018.