Primary contact
C/ Les Corts, 30
Les Alqueries, Castelló
ES 12539
Arxiu de la Unió Musical Alqueriense
La fundació de la Banda de la Societat Unió Musical Alqueriense data de l'any 1912 i ve actuant ininterrompudament des de la data, a excepció dels anys de la Guerra Civil.
L'any 1945 es fa càrrec de la Banda el director, Enrique Asensio, el qual va tenir la tasca de refer novament la Banda després del parèntesi de la Guerra Civil. L'any 1960 pren possessió de la Banda el director, Pascual Chordá amb el qual s'aconsegueix el Premi i Medalla de Plata al Certamen Provincial de la Diputació de l'any 1978, en Alcora. D. Pascual Chordá es jubila l'any 1980 i passa a ser director, D. José María Ferrer Serra. Amb el que s'aconsegueix el Primer Premi i Medalla d'Or del Certamen Provincial de la Diputació de Castelló, en la seva tercera secció, celebrat a Atzeneta del Maestrat. I el 1988 s'aconsegueix el Primer Premi del Certamen del Pasdoble celebrat a Burriana.
El 2001 pren possessió de la Banda Manuel Bonachera Pedrós amb el qual la Banda aconsegueix el Segon Premi de la Tercera Secció del Certamen Provincial de la Diputació, concretament el 29 d'abril de 2001. I també el 29 de juliol de 2001 la Banda realitza un concert a la Plaça del Comerç de Lisboa, convidada per la seva Oficina de Turisme. Va ser amb aquest director amb el qual la Banda va aconseguir el Primer Premi al Certamen Provincial de la Diputació de Castelló en la seva Tercera Secció, concretament el 27 d'abril de 2002. Aconseguint també en aquest any el Tercer Premi al Certamen Autonòmic celebrat el 20 d'octubre a Xest.
El 2003 pren possessió de la Banda Ferran Josep Miralles i Martínez. L'estiu del 2004 destaca l'actuació que la Banda realitza al parc de la màgia, a Disneyland París.
A partir de setembre de 2004 pren possessió de la Banda Sra Lidón Valer Cabaleiro. Sota la seva direcció s'aconsegueix el Segon Premi de la Tercera Secció del Certamen Provincial de la Diputació el 29 d'abril de 2006. I també en aquest mateix any la banda de música participa al Certamen Internacional Vall d'Aosta (Itàlia), aconseguint el primer premi en la tercera secció. El 17 abril 2010 participa al IV Certamen Internacional de Bandes de Música de la Sénia i aconsegueix el Primer Premi de la Segona Secció.
L'any 2010 la federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana va premiar la innovació de la UMA en concedir el premi Euterpe a la millor web bandística.
Des del 2011 participa com a banda de pràctiques dels Cursos de Direcció de Banda de Les Alqueries que té com a professors a D. José Rafael Pascual Vilaplana, Mr Douglas Bostock, Miquel Rodrigo i Tony Scholl.
Al 2012, any de celebració del centenari de la seva fundació, la Unió Musical Alqueriense ha participat en la commemoració del 25 aniversari del Palau de la Música de València i en el cicle "Les Bandes al Palau" realitzant un concert al Palau dels Arts de València.
En l’any 2013 participa convidada al Cicle “Amposta de Banda a Banda”, al Cicle “Reua a 4 bandes” i participa al 36 Certamen Provincial de Bandes de Música de Castelló obtenin el Primer Premi amb Menció d’Honor en la Tercera Secció. Aquest premi possibilita la participació de la banda al 35 Certamen Autonómic de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana obtenin el Primer Premi amb Menció d’Honor en la Tercera Secció.
En l’any 2014 participa als Concerts en commemoració del Dia de la Música Valenciana celebrats a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, al Palau de les Arts de València i a l’ADDA d’Alacant. A més al concert de Santa Cecília realitza la estrena de Bestiarium, obra composada per grans compositors de música de banda.
Recentment ha estat seleccionada per a participar al certamen internacional de bandes WMC de Kerkrade que es celebrarà al Juliol del 2017.
Després de cent anys d'història la UMA disposa d'una plantilla de 50 músics, una coral polifònica amb 40 membres i una Escola de Música que compta amb 120 alumnes.
Les Alqueries és un municipi de la Comunitat Valenciana. Pertany a la província de Castelló, a la comarca de la Plana Baixa. Compta amb 4.466 habitants (Font: INE 2017). Els orígens de la població es corresponen amb tres antigues alqueries musulmanes: Bonretorn, Bellaguarda i Bonastre. En 1.233 es produeix un canvi radical, ja que el rei Jaume I decideix posar en pràctica el seu pla de conquerir les terres musulmanes valencianes; per això, va assetjar durant uns mesos, amb la col·laboració de les Ordres Militars del Temple i Hospital, de la noblesa catalanoaragonesa i dels municipis del seu regne, la principal vila del nord valencià: Borriana. Amb la caiguda d'aquesta, al juliol del mateix any, els castells i viles de la zona que depenien econòmicament de Borriana per al subministrament d'aliments es van rendir a les tropes del rei catalano-aragonès. Tot seguit, Jaume I va iniciar la repoblació de les principals viles de la zona amb gent vinguda de Catalunya i Aragó; a més, va segregar una part del terme de Borriana per fundar Vila-real en 1274, a la qual va afegir les tres alqueries musulmanes de Bonretorn, Bellaguarda i Bonastre. Una data important dins de la història de les Alqueries és l'any 1619, data en la qual un senyor de Bejís, anomenat Pedro Miralles, fa entrega d'una alqueria amb el seu corresponent porció del sòl per al cultiu a uns frares agustins de Caudiel , amb l'objectiu de posar en producció aquestes terres. En 1.683 aquests frares decideixen instal·lar un llenç de la Mare de Déu del Nen Perdut, patrona del seu municipi d'origen, a la capella de l'alqueria. Els veïns, atrets per la imatge de la Mare de Déu, van als actes litúrgics celebrats a la capella. Sent aquest l'inici de la devoció actual que els veïns senten cap a la seva patrona la Mare de Déu del Niño Perdido. Encara que, sense cap mena de dubte, la data més important dins de la història de les Alqueries és la del 25 de juny de 1985, en la qual la localitat va aconseguir la tan anhelada i perseguida segregació de Vila-real. Dins d'aquest llarg camí, que va començar a la dècada dels anys 20.
Junta directiva: President, 9 membres de la junta i dos responsables de l'arxiu de la institució.
La documentació que entra a la banda sol ser per compra, encara que també hi ha prèstecs i donacions dels compositors. Aquella paritura que entra, si és en paper, se sol posar el segell de la Unió Musical, es digitalitza i es guarda al lloc corresponent.
Construït l’any 2008, la Casa de la Música i la Dansa és un dels edificis emblemàtics de la localitat i és la seu de la Unió Musical Alqueriense. Aquest edifici, proporciona a la Societat Musical aules per poder donar classes de música, una sala d'assaig per a la banda i una altra aula que fan funcionar com a arxiu, situada al costat de la de l'assaig, perquè l'accès siga més fàcil. També els proporciona, un escenari natural exterior.
La Societat conserva un gran nombre de partitures, instruments, fotografies i documents relacionats amb la història de la banda.
Han creat un arxiu excel que es pot consultar a google drive, on hi ha un llistat de les partitures que conserven, a la mateix temps també tenen fotografies i partitures digitalitzades.
Pot accedir qualsevol persona a qui li interessi consultar la documentació de la societat. Per poder accedir als documents que conserva la societat, la persona s'ha de posar en contacte amb l'arxiver o algú de la Junta.
Es disposa d'accés apte per a persones amb mobilitat reduïda.
A l'edifici hi ha una sala de reunions que també s'utilitza com a sala de consulta. També compta amb un llistat excel on es pot fer la consulta de les partitures.
Fotocopiadora i escàner.