Arxiu de l'Associació Musical Santa Cecília d'Almenara

Àrea d'identificació

Identificador

120115 AAMSCA

Forma autoritzada del nom

Arxiu de l'Associació Musical Santa Cecília d'Almenara

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Fernando Contacte principal

Tipus

President i arxiver

Adreça

Adreça

C/ Valencia

Localitat

Almenara

Regió

Castelló

Nom del país

Espanya

Codi postal

12590

Telèfon

Fax

Correu electrònic

Nota

Àrea de descripció

Història

La història de la banda de música del poble d’Almenara es remunta a l’any 1893, sent el seu primer director el mestre Cosme Bonet. Posteriorment, el succeeix mestre Alart, amb una bona formació musical, que es fa notar amb la qualitat de la banda. En 1912 pren la batuta Vicent Royo Bolta, fill del poble i conegut amb l’apodo «El Tio Blanco». El gran entusiasme d’aquest director va fer que la banda prenguera un gran impuls i arribara als 50 músics, alguns d’ells professionals. En 1944 es van presentar a un certàmen, guanyant el tercer premi.
L’estimat «El Tio Blanco» va deixar el càrrec en 1955, per la seva avançada edat, succeint-lo altre fill del poble, Francisco Antonio Cerezo. Prompte va començar a notar-se la seua formació i joventut. La banda va participar en diversos certàmens sota la seua direcció i, poc a poc, adquireix renom.
En 1979, després de travessar un gran clot, un grup d’aficionats recupera de nou la formació i la van legalitzar amb el nom que ara es coneix: «Associació Musical Santa Cecília d’Almenara», sent el seu primer president José Castelló Martí.
De nou comencen un gran nombre d’actuacions i participacions als certàmens de Forcall, Ribesalbes i La Vall d’Uixó, obtenint el tercer premi.
En els anys 1980-81 es crea l’acadèmia de música. Pocs anys després en 1985, pren el relleu en la presidència José Morales Granell, qui no regateja esforços per a potenciar una bona trajectòria de l’escola d’educands, requisit indispensable per poder nodrir la banda de nous músics.. Morales ostenta el càrrec fins a 1987 quan assumix la presidència José Castelló Rebollar, amb deler de suspensió i dinamisme. Prompte es posa de manifest amb l’increment del nombre d’actuacions en festivals i concerts, fins i tot fora de les fronteres valencianes.
L’abril de 1988, agafa la batuta de la banda Ángel S. Soriano Pérez, professor de l’acadèmia de música, fet que es nota en la plena potenciació de l’escola gràcies a la contractació de nous professors que comporta conseqüentment l’augment d’alumnes. A partir d’aquest moment, la banda comença a adquirir una nova dinàmica i a enfocar la seua trajectòria, sent una d’elles l’ensenyament d’instruments de corda.
Els anys 90 obrin una nova línia de viatges i desplaçaments. Participant en certàmens, viatges per Espanya i també internacionals, com Itàlia (en 1990), on realitzen concerts i donen exemple del seu talent. Els concerts a l’estranger tornen a estar en l’agenda al principi del segon mil·lenni, concretament a Alemanya.
Durant aquest període, la Associació Musical Santa Cecília d’Almenara, també rep canvis pel que fa a la presidència com per al director. Han passat per la direcció de la banda Àngel Martinez Escutí (2001), D. Xesco Guillem Escobar (maig 2004-2005) i D. Miguel Bautista Fortuny (2010).
En setembre de 2001 es fa una reestructuració de l’escola contractant mestres especialistes de cada instrument. A més, Àngel Martínez Escutia pren la direcció de la banda.
L’Escola de Música està formada per professors de sensibilització musical, llenguatge musical, flauta, oboè, clarinet, saxofó, trompeta, trompa, metall greu (trombó, bombardí i baix), percussió i piano.

Context geogràfic i cultural

El poble d’Almenara és un municipi de la província de Castelló, situat a la comarca de la Plana Baixa. Limita al nord amb el terme de La Llosa, al sud amb Benavites i una xicoteta fracció de Sagunt, a l’est amb el mar Mediterrani i a l’oest amb els termes de La Vall d’Uixó, Sagunt, Quart de les Valls i Quartell.
El nom de la vila deriva de l’àrab al-manara, sinònim de talaia, (lloc elevat) o d’Almenara, veus al·lusives als focus d'avis que a manera de moderns fars atalaiaven la costa. Un altre possible significar que se li atribueix a Almenara és el que prové de la seva forma: «merlet», torre o fortalesa, i «ara», temple o altar. Els romans, en el seu antic emplaçament al costat del Temple de Venus, la van cridar Afrodicio.
Sembla que els primers assentaments humans es remunten a l’època romana, segons testimonien les restes i ruïnes que es troben en pujols veïns, com es el cas del Punt del Cid. Als estanys costaners han aparegut indicis que fan pensar en l’existència d’un embarcador, relacionable amb la plaça romana de Sagunt.
També és molt probable que la primitiva població d’Almenara fora fundada pels grecs de Zante, fundadors de Sagunt, o pels cartaginesos en la seva primera vinguda a Espanya; doncs apareixen notícies que en l'any 242 a. C. existia un temple dedicat a Venus, a les rodalies d'aquesta població. Segons tots els indicis, sembla ser que la primitiva població d'Almenara es va formar al voltant d'aquest temple i immediata als insalubres terrenys pantanosos, ja que alguns historiadors al·ludeixen a l'existència d'un port situat a la falda del "Mont dels Estanys", remuntant la seva existència a l'època de cartaginesos i romans. Donades les circumstàncies que concorren en l'actual emplaçament de la població, és molt probable que la primitiva població fugís d'aquells llocs malsans i es traslladés al seu actual emplaçament, lloc més segur i protegit, permetent-al mateix temps atendre els interessos creats en les rodalies. D'aquesta manera vam arribar a la conclusió, no exempta de lògica, que l'origen de l'actual població no és de tan remota antiguitat, com el poblat que sens dubte va existir a l'ombra del Temple de Venus. Sembla més segur, però, que els primitius pobladors d'aquest territori pertanyien a la raça ibera, a la tribu dels bastetanos i al país dels heretanos.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

La junta directiva està formada pel President, Vicepresident, tresorer, secretari i vocals.

Gestió documental i polítiques de....

Edificis

L’Associació Musical Santa Cecília d’Almenara es troba en l’antic edifici de la Escola Infantil Municipal. Per tant, hi ha varies aules on es poden donar les classes d’instruments, altra aula per a la banda i altra habitació on es troba els documents de l’arxiu.

Fons

El patrimoni musical que conserva l’arxiu de l’associació, es, majoritariament, partitures manuscrites i impreses.

Instruments de descripció, guies i publicacions

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Condicions d'accés i requeriments

L´acceses és lliure, prèvia comunicació amb el personal de la banda.

Accessibilitat

Tot es troba en una sola planta, i les poques escales que hi ha, están adaptades per a discapacitats.

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Serveis de reproducció de documents

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

  • Data de creació: 07/06/2018.
  • Data de revisió: 13/06/2018.

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • La Plana Baixa (Castelló) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Valencia
Almenara, Castelló
ES 12590