Fonds ES 030591 SUMC - Arxiu de la Societat Unió Musical de Crevillent

Identity area

Reference code

ES 030591 SUMC ES 030591 SUMC

Title

Arxiu de la Societat Unió Musical de Crevillent

Date(s)

  • 1862 - ? (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

El gruix del fons documental està format per partitures. Un fons més antic constituït per 42 carpetes i 658 documents del qual existeix un índex però no està informatitzat, i d'un fons més actual que es troba informatitzat.

Context area

Name of creator

Biographical history

Existeix constància de la banda de música de Crevillent ja l'any 1860, que en 1902 passaria a anomenar-se la Primitiva. Aquell mateix any va nàixer una nova banda, la Filharmònica, formada per dissidents de la Primitiva i nous músics. Eren conegudes com “la del setze” i “la Música del quinze”, respectivament. L'actual Unió Musical es crea a partir de la fusió de les dues bandes existents en la localitat, materialitzant-se tal fusió el 7 de gener de 1929. Sociedad Unión Musical de Crevillente va ser el nom de l'entitat resultant, sent el seu primer director don Manuel Aznar Alfonso. La nova entitat comptava amb la respectable quantitat de 80 músics en plantilla. El caràcter municipal de la Banda ha sigut intermitent diverses ocasions al llarg de la seua història, en 1945 i 1960 concretament. A més de les activitats pròpies de la Unión Musical, en el plànol internacional, ha participat en nombroses ocasions des de 1974 en les expedicions crevillentines a les poblacions germanades franceses de Fontenay le Comte i Fontenay le Fleury; i en 1989 la banda va realitzar una gira per Centroeuropa oferint diversos concerts de música espanyola.

Archival history

El concepte arxiu com a tal sorgeix a través d'una "Relació d'obres arxivades" amb data de 1923. Un total de 16 paquets numerats amb una succinta descripció dels documents.

Immediate source of acquisition or transfer

Herència patrimonial i compra segons necessitats de les activitats pròpies de la institució.

Content and structure area

Scope and content

El gruix del fons documental està format per partitures. Un fons més antic constituït per 42 carpetes i 658 documents del qual existeix un índex però no està informatitzat, i d'un fons més actual que es troba informatitzat.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Les partitures actuals estan organitzades per nombre currens.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Consulta disponible a usuaris interns.
Per a consultes externes cal contactar amb la institució.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Notació musical / Castellà

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

L'arxiu en si es troba en procés de reubicació, d'ací la dificultat d'aconseguir certes dades. Els documents més antics estan llistats i guardats en caixes d'arxiu definitiu però sense registrar informàticament. El fons més actual s'està col·locant en els seus armaris definitius. Bàsicament parlem de partitures.

Note

La Unió Musical ha sigut reconeguda amb diversos guardons com el Trofeu del Ministeri d'Informació i Turisme (1971), les medalles de Plata i Or de la Vila de Crevillent (1972 i 1990) i l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana (1995).
També, en honor de seguir preservant i difonent el patrimoni musical, participa en l'enregistrament de diversos projectes discogràfics: un LP amb dianes del compositor David Templado (1992); un CD de música festera a petició de la comparsa Moros Berberiscos de Crevillent (2000); enregistrament d'un CD dins de la col·lecció La nostra Música, promoguda per la Excelentísima Diputació d'Alacant(2002); i l'enregistrament d'un CD de marxes de processó compostes per músics crevillentins(2010). A més de col·laboracions com en Cantata a la Santíssima Trinitat del crevillentí José Alberto Aznar, les marxes que s'interpreten en el Septenari en honor a la Verge dels Dolors o el CD Punto y aparte del cor Ruiz Gasch.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places