Fons /FSMNA - Fons de la Societat Musical Nova d'Alcoi

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 03009.ASMNA /FSMNA

Títol

Fons de la Societat Musical Nova d'Alcoi

Data(es)

  • 1842 (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

Es desconeix el nombre total de documents. L'arxiu conté 500 caixes aproximadament.

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

La Societat Musical Nova d’Alcoi naix l'any 1842 amb el nom de Societat Filharmònica Nova. Registra aquesta denominació per diferenciar-se de la Vella (Corporació Musical Primitiva) d'on procedeixen els músics fundadors de la flamant entitat. El seu primer director serà Jordi Verdú, cedint la batuta en 1845 a Vicente Ibáñez, qui fundaria, un any abans, la capella de música religiosa en el si de la institució alcoiana. Per aquesta època, i sota el mecenatge de D. Carlos Corbí Gisbert, alcalde d'Alcoi, i D. Francisco Blanes Moltó, es funda una orquestra en el marc de la banda, completant així les actuacions de la capella. Durant aquesta segona meitat del segle XIX desfilaran pel primer faristol músics com Rafael Valor (pare i fill), Ramón Pastor o Rafael Valor Andrés, qui va salvar de diverses vicissituds a la societat durant els trenta-cinc anys que va estar al capdavant d'aquesta. En 1893 es fusionen les bandes Novíssima i Tercera amb el nom de Nova de l'Iris. Amb Andrés Valor s'arriba al segle XX. A ell li seguiran directors com Julio Laporta Hellín, Jorge Mira Carbonell, Gonzalo Barrachina Sellés, Evaristo Pérez Monllor o José Carbonell García, compositor alcoià amb qui es viatjarà a Orà (Algèria). Aquesta visita al país africà constituirà una de les efemèrides més importants de la història de la Nova.
L'any 1973 ocuparà l'adreça de la banda el músic nascut en la Nova José Almeria Molina. En aquest moment canviarà novament el títol de l'entitat passant a denominar-se Corporació Musical Nova, donant lloc a l'actual Música Nova d’Alcoi. En l'última dècada del segle XX, José Francisco Molina Pérez serà l'encarregat de dirigir als músics de la Nova. Durant aquesta etapa, la banda vas agafar a certàmens celebrats a Altea (1993) obtenint el tercer premi i Elda, on participarà en dues edicions: en 1994 aconsegueix el segon premi i en 1996 s'alça amb el primer premi. En 1998 arriba a l'entitat com a director Pedro Lara Navarrete. En els deu anys que va estar en la direcció musical, la banda va participar en el Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Altea la Vella (1999) obtenint el segon premi i en el XXXIII Certamen Internacional “Vila d’Altea” (2004) en la 1ª Secció aconseguint el segon premi. En l'actualitat el director titular és Joan Doménech Calaforra. Amb el la banda ha participat en l'IV Certamen Nacional de Música de Moros i Cristians “Ciutat de Villena” (13 de juny de 2009) obtenint el segon premi; en 2011 en el Certamen Internacional de València en Primera Secció, sent la primera vegada que la banda participa en aquest prestigiós certamen. L'última presència de la Nova en un concurs ha estat aquest 2016. El passat 5 de març, la banda es va presentar a la Primera Secció del 45º Certamen Provincial de Bandes d'Alacant, aconseguint el Primer Premi.

Història arxivística

Carlos Corbí (alcalde de Alcoi) fue el fundador del archivo de la sociedad musical. Durante la guerra civil se perdieron muchos documentos por los cambios de las sedes.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

El patrimoni documental comprès per aquesta societat conté: documentació administrativa antiga, premis i diplomes, enregistraments sonors, programes de mà de 1940, instruments antics i partitures tant impreses com a manuscrites. Es desconeix el nombre total dels documents que conserva en el seu arxiu musical. Destaca la donació de la família de José Carbonell García (director de la banda entre 1926 i 1939), també un quadre del pintor Antonio Gisbert Pérez (primer director del Museu del Prado). Destaquen obres com; Himne de Sant Jordi d'Espí, Himne de festes de G. Barrachina, Vespra de Sant Jordi de José Carbonell García, pasdoble Barcelona de Laporta de 1931, marxes mores i bailables.
Arxiu administratiu: Conserven un reglament interior de 1881, fotografia en el llibre de J.María Valls Satorres p.22

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

El sistema d'ordenació a l'arxiu musical és alfabètic i les obres es troben separades en caixes per gèneres musicals. Destaquen els següents gèneres: obres per a banda, marxes i pasdobles, marxes de processó, marxes de moros de carrer, òrgan i misses.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Lliure, prèvia comunicació i justificació a la Junta Directiva i l'arxiver de la societat musical.

Condicions de reproducció

Si les condicions de conservació i els drets d'autor ho permeten es fotocopia el material.

Idioma del material

  • espanyol

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Notació musical / Castellà

Característiques físiques i requeriments tècnics

Suport paper.

Instruments de descripció

Inventari en Excel i base de dades a la pàgina web.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

  • A l'Arxiu Municipal es conserven registres de Ràdio Alcoi.
  • L'exposició realitzada pel seu 170 Aniversari al Museu Alcoià de la Festa.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Societat Musical Nova d'Alcoi [en línea] http://musicanovaalcoi.com/ [Consulta: 10 febrer 2017]
Valls Satorres, J.M. (2010). La Nova desde 1842: historia de una banda de música alcoyana: Diputación Provincial de Alicante.
Leal, J.D. (2014). Las bandas de música de la Comunitat Valenciana : las sociedades musicales : edición enciclopédica: Gules.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats