Arxiu de la Societat Musical Nova d'Alcoi

Àrea d'identificació

Identificador

030092 ASMNA

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Societat Musical Nova d'Alcoi

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Jose Antonio Almería Pintado Contacte principal

Tipus

President

Adreça

Adreça

C/ Perú, 31

Localitat

Alcoi

Regió

Alacant

Nom del país

Espanya

Codi postal

03803

Telèfon

966520157 - 636 607 250

Fax

Correu electrònic

Nota

 

Lourdes Llorca Navarro

Tipus

Arxivera

Adreça

Adreça

Localitat

Alcoi

Regió

Alacant

Nom del país

Espanya

Codi postal

Telèfon

646278755

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

 

Maribel Vicedo

Tipus

Responsable de Comunicació

Adreça

Adreça

Localitat

Alcoi

Regió

Alacant

Nom del país

Espanya

Codi postal

Telèfon

699 875 511

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

Àrea de descripció

Història

La Societat Musical Nova d’Alcoi naix l'any 1842 amb el nom de Societat Filharmònica Nova. Registra aquesta denominació per diferenciar-se de la Vella (Corporació Musical Primitiva) d'on procedeixen els músics fundadors de la flamant entitat. El seu primer director serà Jordi Verdú, cedint la batuta en 1845 a Vicente Ibáñez, qui fundaria, un any abans, la capella de música religiosa en el si de la institució alcoiana. Per aquesta època, i sota el mecenatge de D. Carlos Corbí Gisbert, alcalde d'Alcoi, i D. Francisco Blanes Moltó, es funda una orquestra en el marc de la banda, completant així les actuacions de la capella. Durant aquesta segona meitat del segle XIX desfilaran pel primer faristol músics com Rafael Valor (pare i fill), Ramón Pastor o Rafael Valor Andrés, qui va salvar de diverses vicissituds a la societat durant els trenta-cinc anys que va estar al capdavant d'aquesta. En 1893 es fusionen les bandes Novíssima i Tercera amb el nom de Nova de l'Iris. Amb Andrés Valor s'arriba al segle XX. A ell li seguiran directors com Julio Laporta Hellín, Jorge Mira Carbonell, Gonzalo Barrachina Sellés, Evaristo Pérez Monllor o José Carbonell García, compositor alcoià amb qui es viatjarà a Orà (Algèria). Aquesta visita al país africà constituirà una de les efemèrides més importants de la història de la Nova.
L'any 1973 ocuparà l'adreça de la banda el músic nascut en la Nova José Almeria Molina. En aquest moment canviarà novament el títol de l'entitat passant a denominar-se Corporació Musical Nova, donant lloc a l'actual Música Nova d’Alcoi. En l'última dècada del segle XX, José Francisco Molina Pérez serà l'encarregat de dirigir als músics de la Nova. Durant aquesta etapa, la banda vas agafar a certàmens celebrats a Altea (1993) obtenint el tercer premi i Elda, on participarà en dues edicions: en 1994 aconsegueix el segon premi i en 1996 s'alça amb el primer premi. En 1998 arriba a l'entitat com a director Pedro Lara Navarrete. En els deu anys que va estar en la direcció musical, la banda va participar en el Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Altea la Vella (1999) obtenint el segon premi i en el XXXIII Certamen Internacional “Vila d’Altea” (2004) en la 1ª Secció aconseguint el segon premi. En l'actualitat el director titular és Joan Doménech Calaforra. Amb el la banda ha participat en l'IV Certamen Nacional de Música de Moros i Cristians “Ciutat de Villena” (13 de juny de 2009) obtenint el segon premi; en 2011 en el Certamen Internacional de València en Primera Secció, sent la primera vegada que la banda participa en aquest prestigiós certamen. L'última presència de la Nova en un concurs ha estat aquest 2016. El passat 5 de març, la banda es va presentar a la Primera Secció del 45º Certamen Provincial de Bandes d'Alacant, aconseguint el Primer Premi.

Context geogràfic i cultural

Alcoi és una ciutat situada al sud-est d'Espanya, a la Comunitat Valenciana, província d'Alacant. Es capital de la comarca de l'Alcoià, dins la subcomarca de les Valls d'Alcoi. Compta amb 59.198 habitants (Font: INE 2016). És una de les ciutats mes importants i la dotzena por població de la Comunitat Valenciana. Històricament ha Estat una ciutat amb especial rellevància despés de la Revolució industrial a Espanya, especialment en el sector tèxtil, aúnque también en el metal·lúrgic i la indústria paperera. A més, es coneguda com la "ciutat dels Ponts", ja que sumi peculiar orografia està marcada per barrancs que condicionen sumi urbanisme.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

President: José Antonio Llinares.
Vicepresident: Vicente Carchano.
Secretari: Jose Antonio Almeria Pintado.
Vocals: Vicente Carchano (Contractació), Juan Antonio Muriel (Instrumental), Maribel Vicedo (Comunicació y Relacions Públiques), Enrique Rodenas (Ropería), Lourdes Llorca (Arxiu). Tresorera: M.ª José Muriel.
Director: Joan Doménech Calaforra.

Gestió documental i polítiques de....

L'arxiu de la Societat Musical Nova d'Alcoi desenvolupa una política activa de nous fons que ingressen a l'arxiu mitjançant compra o donació de fons personals.

Edificis

La seu des de 1983, dividida en dues plantes; plata baixa on es troba el local d'assajos i les aules d'estudi i la primera planta disposa de sala de reunions, magatzem i arxiu.
Metres de dipòsit: 36 metres aproximadament.
Metres lineals de prestatgeria: 13 metres lineals aproximadament.
Nombre de llocs de sala: 4 taules de consulta i un ordinador.

Fons

La Societat Musical Nova d'Alcoi conserva documentació de diversa tipologia: documentació administrativa antiga, premis i diplomes, enregistraments sonors, instruments antics i partitures.

Instruments de descripció, guies i publicacions

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Les mateixes que obre la seu de la societat musical.

Condicions d'accés i requeriments

L'accés és lliure, prèvia comunicació i justificació a la Junta Directiva i l'arxiver de la societat musical. Poden accedir i realitzar consultes tots els membres de la Societat musical, investigadors i estudiants prèvia comunicació i justificació del seu estudi.

Accessibilitat

No disposa d'ascensor.

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Catàleg online que permet cerques per obra, autor i gènere. http://musicanovaalcoi.com/arxiu/
Biblioteca auxiliar: Nombre de volums: 50 volums
Publicacions pròpies: Llibre La Nova desde 1842: Historia de una Banda de Música Alcoyana de José María Valls Satorres.
Nombre de documents multimèdia: Discografia pròpia: Gravació pel seu 150 aniversari titulada La Nostra Música (composicions dels autors més rellevants de la Nova), 7 grabaciones de música festera dins de la col·lecció "Ja Baixen" i monogràfic de Miguel Ángel Mas Mataix. També conserven gravacions en vinil i cassette

Serveis de reproducció de documents

Fotocòpies.

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

ISDIAH

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Data de creació: 14/02/2017.
Data de revisió: 15/02/2018.

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • L'Alcoià (Alacant) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Perú, 31
Alcoi, Alacant
ES 03803