Fonds /FAMLS - Fons Agrupació Musical La Lírica de Silla

Identity area

Reference code

ES 462303 AAMLS /FAMLS

Title

Fons Agrupació Musical La Lírica de Silla

Date(s)

  • 1978-? (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Aproximadament 900 obres per a Banda, 500 per a Orquestra i 250 per a Cor. 1650 obres en total.

Context area

Name of creator

Archival history

A 1867 està datada l'existència d'una Música Municipal a Silla i a 1879 la presència del mestre Pascual Faubel i al voltant de 1880 del músic local Federico Burguet com a director, encara que la primera figura destacada fou el mestre Juan Alard (1898-1915) amb qui la banda va concórrer al Festival-Certamen de la Fira de Juliol a 1901 i 1909, inscribint-se al registre d'associacions a 1910 com a Banda de Música de Silla, canviant a 1916 a Societat Protectora de la Música. Al 1929 es va dividir en dues agrupacions: Ateneo Musical de Silla (L'Aranya) dirigida per Enrique García, i Juventud Musical de Silla (El Calcetí) dirigida per Dámaso García, fins la fi de la Guerra Civil, quan es va reagrupar sota la direcció de Fernando Penella, encara que en un context de grans dificultats materials. A 1955 va prendre l'actual nom de A.M. La Lírica i va iniciar un resorgiment dirigida per V.Sanchís, D. Martínez, R. Sáez i A. Claverol. L'arribada de R. Forés a 1973 va suposar el inici de la seua expansió artística i social, amb un local propi desde 1978, que es va mantindre a les décades següents amb J.M. Peñarrocha, J.L. Peris, J.J. Poveda i V. Soler. A més, va vore el naiximent d'una Jove Orquestra, una Coral Polifònica i una BigBand, que han ampliat el seu ventall d'activitats. Els directors recents han estat J. Solá, A. Valero i, actualment, J. Giner.

Immediate source of acquisition or transfer

L'Arxiu de l'Agrupació Musical "La Lírica" té una política activa d'increment dels fons de l'arxiu, segons les necessitats de les diferents seccions que la integren (Banda, Orquestra, Cor, BigBand) per mig de compra o recepció de donacions.

Content and structure area

Scope and content

Al Saló Social hi ha una Exposició Permanent en 12 panells referits als 150 anys d'història de les Bandes de música a Silla, així com una exposició d'instruments antics, uniformes, banderes i banderins a travers del temps.
Respecte a l'arxiu de partitures, hi han unes poques partitures datades a les primeres dècades del segle XX, majoritàriament de pasdobles i sel·leccions de sarsueles, atesa a la modesta trajectòria artística de la societat en aquells temps. A destacar les parts manuscrites (sense guió) d'una sarsuela del mestre Serrano "La infanta de los bucles de oro" (c.184), signades pel mestre Alard al 9 d'abril de 1908 i el segell de la "Sociedad Protectora de la Música" de Silla. Amb el mateix segell hi ha una sel·leció de la sarsuela "La paloma del barrio" de Soutillo (sic) i Andreu (c.173), amb còpia manuscrita signada per M. López a Silla el 30-9-1922. També destaquen les obres procedents de l'arxiu privat de Dámaso García (identificat pel seu segell) com l'edició dels pasdobles "Angelillo" i "Dauder" de S.Lope (c.5), editats per Sánchez-Ferrís i amb un segell del 7-Ago-1909; així com una sel·lecció de "Goyescas" de Granados i el "Minueto de La Viejecita" de Fdez Caballero (c.208), amb la signatura de l'esmentat Dámaso García, director de la banda a dues etapes als anys 30 i 50. Cal esmentar un guió manuscrit d'una sel·lecció de "El barberillo de Lavapiés" de Barbieri (c.152), amb signatura d'Alfredo Pardo, datada a València a Octubre de 1929. Finalment cal destacar les cópies manuscrites signades per Fernando Meliá a la dècada dels 40, com és el cas del concertant final de "La Tempestad" de Chapí (c.176), datat a l'Agost de 1945, o la dança oriental "Juegos Malabares" de Vives (.176), datat a Cartagena el 25 de Març de 1946.

A la Sala de Juntes es conserven antics llibres d'actes i documentació administrativa que foren utilitzats per l'el·laboració d'un llibre sobre l'història de les bandes a Silla a 2006. A més a l'ordinador de la Sala de Juntes es conserva documentació gràfica utilitzada per aquell llibre.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Lliure, prèvia comunicació i autorització de la Junta Directiva, Director de la banda i Arxivera.

Conditions governing reproduction

Sempre que es contemple la llegislació sobre drets reprogràfics.

Language of material

  • Catalan
  • Spanish

Script of material

Language and script notes

Notació Musical / Castellà i Valencià.

Physical characteristics and technical requirements

Suport paper.

Finding aids

Índex en paper.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

Script(s)

Sources

AAVV, Les Bandes de música de Silla. Silla: Agrupació Musical La Lirica, 2006.

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places