Àrea d'identificació
Codi de referència
Títol
Data(es)
- 1978-? (Creació)
Nivell de descripció
Fons
Volum i suport
Aproximadament 900 obres per a Banda, 500 per a Orquestra i 250 per a Cor. 1650 obres en total.
Àrea de context
Nom del productor
Història administrativa
Institució arxivística
Història arxivística
A 1867 està datada l'existència d'una Música Municipal a Silla i a 1879 la presència del mestre Pascual Faubel i al voltant de 1880 del músic local Federico Burguet com a director, encara que la primera figura destacada fou el mestre Juan Alard (1898-1915) amb qui la banda va concórrer al Festival-Certamen de la Fira de Juliol a 1901 i 1909, inscribint-se al registre d'associacions a 1910 com a Banda de Música de Silla, canviant a 1916 a Societat Protectora de la Música. Al 1929 es va dividir en dues agrupacions: Ateneo Musical de Silla (L'Aranya) dirigida per Enrique García, i Juventud Musical de Silla (El Calcetí) dirigida per Dámaso García, fins la fi de la Guerra Civil, quan es va reagrupar sota la direcció de Fernando Penella, encara que en un context de grans dificultats materials. A 1955 va prendre l'actual nom de A.M. La Lírica i va iniciar un resorgiment dirigida per V.Sanchís, D. Martínez, R. Sáez i A. Claverol. L'arribada de R. Forés a 1973 va suposar el inici de la seua expansió artística i social, amb un local propi desde 1978, que es va mantindre a les décades següents amb J.M. Peñarrocha, J.L. Peris, J.J. Poveda i V. Soler. A més, va vore el naiximent d'una Jove Orquestra, una Coral Polifònica i una BigBand, que han ampliat el seu ventall d'activitats. Els directors recents han estat J. Solá, A. Valero i, actualment, J. Giner.
Origen de l'ingrés o de la transferència
L'Arxiu de l'Agrupació Musical "La Lírica" té una política activa d'increment dels fons de l'arxiu, segons les necessitats de les diferents seccions que la integren (Banda, Orquestra, Cor, BigBand) per mig de compra o recepció de donacions.
Àrea de contingut i estructura
Abast i contingut
Al Saló Social hi ha una Exposició Permanent en 12 panells referits als 150 anys d'història de les Bandes de música a Silla, així com una exposició d'instruments antics, uniformes, banderes i banderins a travers del temps.
Respecte a l'arxiu de partitures, hi han unes poques partitures datades a les primeres dècades del segle XX, majoritàriament de pasdobles i sel·leccions de sarsueles, atesa a la modesta trajectòria artística de la societat en aquells temps. A destacar les parts manuscrites (sense guió) d'una sarsuela del mestre Serrano "La infanta de los bucles de oro" (c.184), signades pel mestre Alard al 9 d'abril de 1908 i el segell de la "Sociedad Protectora de la Música" de Silla. Amb el mateix segell hi ha una sel·leció de la sarsuela "La paloma del barrio" de Soutillo (sic) i Andreu (c.173), amb còpia manuscrita signada per M. López a Silla el 30-9-1922. També destaquen les obres procedents de l'arxiu privat de Dámaso García (identificat pel seu segell) com l'edició dels pasdobles "Angelillo" i "Dauder" de S.Lope (c.5), editats per Sánchez-Ferrís i amb un segell del 7-Ago-1909; així com una sel·lecció de "Goyescas" de Granados i el "Minueto de La Viejecita" de Fdez Caballero (c.208), amb la signatura de l'esmentat Dámaso García, director de la banda a dues etapes als anys 30 i 50. Cal esmentar un guió manuscrit d'una sel·lecció de "El barberillo de Lavapiés" de Barbieri (c.152), amb signatura d'Alfredo Pardo, datada a València a Octubre de 1929. Finalment cal destacar les cópies manuscrites signades per Fernando Meliá a la dècada dels 40, com és el cas del concertant final de "La Tempestad" de Chapí (c.176), datat a l'Agost de 1945, o la dança oriental "Juegos Malabares" de Vives (.176), datat a Cartagena el 25 de Març de 1946.
A la Sala de Juntes es conserven antics llibres d'actes i documentació administrativa que foren utilitzats per l'el·laboració d'un llibre sobre l'història de les bandes a Silla a 2006. A més a l'ordinador de la Sala de Juntes es conserva documentació gràfica utilitzada per aquell llibre.
Valoració, destrucció i programació
Ingressos
Sistema d'organització
Àrea de condicions d'accés i ús
Condicions d'accés
Lliure, prèvia comunicació i autorització de la Junta Directiva, Director de la banda i Arxivera.
Condicions de reproducció
Sempre que es contemple la llegislació sobre drets reprogràfics.
Idioma del material
- català
- espanyol
Escriptura dels documents
Nota sobre les llengües i escriptures
Notació Musical / Castellà i Valencià.
Característiques físiques i requeriments tècnics
Suport paper.
Instruments de descripció
Índex en paper.
Àrea de documentació relacionada
Existència i localització dels originals
Existència i localització de reproduccions
Unitats de descripció relacionades
Àrea de notes
Identificador(s) altenatiu
Punts d'accés
Punts d'accés per matèria
Punts d'accés per lloc
Punts d'accés per autoritat
Punts d'accés de gènere
Identificador de la descripció
Identificador de la institució
Idioma(es)
Escriptura(es)
Fonts
AAVV, Les Bandes de música de Silla. Silla: Agrupació Musical La Lirica, 2006.