Fons /FUMLAA - Fons Unión Musical La Aurora de Albatera

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 030054 AUMLAA /FUMLAA

Títol

Fons Unión Musical La Aurora de Albatera

Data(es)

  • 1957 - ? (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

55 m / l de prestatgeries, 469-Caixa (es), de les quals 60 caixes formen els fons administratiu i institucional. Només l'arxiu musical està descrit manualment, el formen unes 1.465 carpetillas (obres musicals).

Àrea de context

Nom del productor

(Creació 1882)

Història administrativa

Història arxivística

La història de l'Arxiu musical de la Unió Musical "L'Aurora" es remunta a la seua fundació a la fi del segle XIX. Gràcies a l'testimoni de Trinitari Berná, se sap que la seu original de la Banda de Música es trobava a la Casa Pòsit (anys 50) actual carrer Carlos Molina Núm 17. A finals dels anys 60, i segurament, com a conseqüència de les obres de construcció del Cinema Palau que van culminar en 1971, es va iniciar la destrucció de l'esmentat edifici del Pòsit. Diversos dels components de la Unió Musical van unir esforços per recuperar els béns de la desapareguda Banda de Música, entre ells: dos tubes, uns timbals, la bandera i l'arxiu compost per unes 20 caixes (unes 100 obres musicals aproximadament). Els materials es van traslladar a les dependències de la corporació municipal, i allí van romandre fins a la refundació de la Unió Musical en 1977. El seu inventari i classificació definitiva no començaria fins a mitjans de la dècada dels 90. Per aquest temps, estava emplaçat en una de les aules del pis superior del Casino i disposava d'unes 25 caixes aproximadament. Després de la inauguració de la Casa de la Música "Manuel Berná" a l'octubre de 1997, en el curs acadèmic 1998/1999 s'inicia el trasllat al seu emplaçament definitiu, (aula adjacent a l'oficina d'administració de l'Escola). En el curs acadèmic 2007/2008 s'habilita un espai a l'arxiu per a la docència, donades les limitacions d'espai de l'Escola de Música.

Origen de l'ingrés o de la transferència

El procediment d'ingrés a l'arxiu és del tipus extraordinari, sense termini ni periodicitat estipulada, tampoc s'estableix política de control documental alguna en forma de relacions de lliurament, per conèixer el volum de creixement anual. De manera habitual destaquen els procediments de compra o donacions de particulars.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Si bé la Unió Musical "L'Aurora" es constitueix a la fi del segle XIX, gairebé la totalitat de les obres conservades en aquest arxiu abasta un arc cronològic que va des dels anys 1950 fins a l'actualitat. El gruix de la documentació està constituïda per còpies d'obres musicals per a les funcions habituals de la institució: música festera (pasdobles i música de desfilada), obres solemnes per processons, obres de concert per a banda, i en menor quantia música de cambra, música vocal, mètodes, etc.
El fons institucional el constitueixen: llibres d'actes, memòries anuals, contractes.
En l'apartat de Gestió administrativa, es troben els registres de socis, nòmines de professors, comptes i despeses de les funcions realitzades, estat dels comptes comptables, etc.

Valoració, destrucció i programació

No hi ha una comisió de valoració, selecció i eleiminació de documentaió. El personal d´administració y serveis conserva la documentació administrativa durant uns deu anys.

Ingressos

Les polítiques de nous ingressos s'estableixen en funció del nombre d'activitats musicals programades anualment, la mitjana d'increment de l'arxiu musical és d'unes 15-20 caixes cada any, l'arxiu administratiu de l'Escola de Música produeix al voltant d'unes 4 caixes fixes anualment.

Sistema d'organització

L'arxiu s'organitza principalment en tres fons: arxiu institucional, administratiu i musical. No s'empra cap quadre de classificació, tant l'arxiu institucional com l'administratiu està sense classificar. L'arxiu musical empra dos tipus de numeracions, la tradicional en la qual es numeren les caixes per ordre de creació i una altra anomenada "bis", en principi per duplicar aquelles obres que estaven en pitjor estat, però en crear un arxiu en paral·lel es necessita el doble d'espai, per la qual cosa aquesta proposta va ser desestimada.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Es tracta d'un arxiu de titularitat privada, la consulta està restringida al públic en general. L'accés lliure està limitat a la presidència, el director musical, el director pedagògic i el personal d'administració i serveis. No obstant això, es permet l'accés a investigadors prèvia aprovació del president i la junta directiva.

Condicions de reproducció

Es permet la reproducció de les obres de domini públic (en general, si han passat entre 50 i els 70 anys des de la mort del seu autor), tal com preveu l'art. 26 de la Llei de Propietat Intel·lectual. Per a la resta de documents s'ha de demanar permís als autors o hereus corresponents. En referent a la documentació administrativa, el permís de reproducció ve determinada per la decisió de la Junta Directiva.

Idioma del material

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Notación Musical/Castellano

Característiques físiques i requeriments tècnics

L´estat de conservació en genral es bo.

Instruments de descripció

Es utilitza un catàleg manuscrit d´obres musicals.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

Com a mesures de conservació futuribles es contempla la digitalització de les obres manuscrites i el material més antic. Per norma general, quan alguns materials es troben en molt deteriorats es realitzen còpies per evitar manipular els originals.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Punts d'accés de gènere

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats