La tradició musical d'Alaquàs es remunta a mitjan del segle XIX. Existiren fins a tres bandes, a pesar de ser una població de 2.500 habitants. Les primeres notícies que tenim de la banda són de 1846 en un acte religiós que apareix a diferents diaris de l’època, també una factura de l’ajuntament de 1860 i altres notícies de premsa escrita on cap a 1878 es produeix la creació de la banda nova o Centro Musical, separant-se de la banda vella o primitiva. Amb l’aparició del Registre d’associacions en 1887 conservem els primers estatuts; segons consta en ells la "Banda Primitiva" es registrà oficialment en 1895. D'igual forma en 1888 es legalitzà "El Centro Musical de Socorros Mutuos", amb els seus propis estatuts. Els directors d’aquestes bandes sigueren:
De la Banda Primitiva: Vicente Ros Andreu, Enrique García Gozalbo, Francisco Tàrrega Barberà, Ramón Zarzoso Castillo i Juan Evangelista Martínez Garcia.
De la nova o "Centro Musical": Francisco Forment Martí, Alfredo Varona Navarro i Emilio Seguí Ripoll. En 1932 un grup de músics s'escindí de la Banda Primitiva creant una nova banda de música denominada popularment "Los Galgos". Després de 1939 i sota la batuta de D. José Medina Ferrer, director honorari, s'anaren agrupant músics que havien pertangut a alguna de les anteriors agrupacions i amb els instruments que pogueren recuperar-se, dins dels anomenats Casinos de “Educación y descanso” de la dictadura franquista, assajaven i participaven en festivals i concursos; els més destacats la Fira de juliol de València de 1939, 1941, 1943 i 1945 i el Certamen de Múrcia de 1943. En 1950 es consolidà la unió dels citats músics, que junt amb simpatitzants de la població es constituïren en associació musical sota el nom de "Unión Alacuasense Musical". En 1952 comencen a assistir a certàmens, i immediatament participen en un concurs, el de pasdobles de falles organitzat per Cifesa, on guanyàren el 1er. Premi. Al mes de juliol del mateix any, assistiren al certamen de València en la Segona Secció, quedant en 3er. lloc. Entre 1952 i 1963 la banda guanyà deu premis consecutius en el certamen de bandes de la Fira de Juliol de València, sent els que amb més afecte es recorden:
1er. Premi de la Secció Segona en 1955, que donava pas a la Primera Secció;
1er. Premi de la Secció Primera en 1961 i Premi de Direcció per al nostre mestre José Medina.
1er. Premi de la Secció Primera en 1962 que donava accés, en aconseguir en dos anys consecutius el primer premi, a la Secció Especial. Des de llavors, són innumerables els triomfs i guardons obtinguts per aquesta banda. Així mateix ha sigut invitada a nombroses localitats, tant en la nostra geografia nacional com en l'estranger, sent els viatges més destacats els següents:
febrer de 1978, Carnestoltes de Narbona (França);
agost de 1978, Villagarcía d'Arosa (Pontevedra);
1983, Guillarey-Tui (Pontevedra);
1984 i 1985, Lanjarón (Granada);
1988, Lanjarón i Monachil (Granada);
1989, gira per Extremadura donant concerts a les ciutats d'Azuaga, Castuera i Jerez de los Caballeros.
En 1986 és invitada pel programa de T.V.E. "Gente Joven" on ofereix el concert que clausura dit programa, tornant en 1994 a Guillarey (Pontevedra).
En 1988 guanyà el primer premi al Certamen-programa de TVE "Nueva Gente".
El 4 de març de 1989 la banda fou dirigida en concert extraordinari pel mestre director D. Enrique García Asensio.
En 1990, realitzà una gira per Hongria, donant concerts a la Galeria Nacional de Budapest i en diverses ciutats hongareses.
En 1994 el primer premi al Certamen de Música Festera d'Elda.
En abril de 1995 oferí un concert extraordinari en unió amb els cors de la localitat al Palau de la Música de València on obtingué un èxit sense precedens i es cobrí l'aforament en la seua totalitat.
En maig de 1996 s'oferí de nou un concert amb els cors d'Alaquàs, al Teatre Principal de València.
En 2002 realitzà una gira per Portugal oferint dos concerts en municipis d’Oporto.
L'any 2009 realitzà amb molt d'èxit per part de la crítica un concert al Teatre "Amilcar Poncielli" de Cremona (Itàlia) amb motiu de l'agermanament de dita ciutat amb el municipi d'Alaquàs.
Durant l'abril de 2010 la banda fou convidada per la nació Argentina per realitzar una gira de concerts a Buenos Aires, San Juan, Zonda, Pocito... amb motiu de la celebració del Bicentenari de l'independencia de la República Argentina. La plantilla habitual de la banda és de 80 places. Són molts els músics que s'iniciaren en aquesta banda i que actualment són professors per oposició en distintes bandes i orquestres tant civils com militars. En 1999 tradueix el seu nom al valencià sent el seu nom actual Unió Musical d’Alaquàs. Per l'Orde del Ministeri de l'Interior, INT/3928/2005, de 24 de novembre (BOE de 16 de desembre del 2005), es va declarar d'utilitat pública l'associació Unió Musical d'Alaquàs. Han sigut directors titulars de la banda a partir de 1977 Amadeo Mateu Nadal, Frances Cabrelles Romero, Ramón Herrero García, Jesús Perelló Fuster, Juan Toledo Pérez, Vicente Lafuente Maurín, Alberto J. Sanz García, Francisco Hernández Guirado, Teodoro Aparicio Barberán, José Vicente Simeó Máñez i Enric Parreño Moratalla. Com a directors convidats destaquem Enrique García Asensio, Laszlo Marozi, Vicente Sanchis Sanz, Bernabé Sanchis Sanz, Bernardo Mora Fandos, Susan Fonseca, Pedro Lara Navarrete, Àngel Crespo García, Imma Mateu Fortuño i Javier Ros Ortega. Són més de 650 el nombre d'alumnes que cursen estudis en les distintes fases de l'aprenentatge musical. Té una escola de música on s'impartixen les dues vessants acadèmiques de formació; per una part el centre autoritzat per la Conselleria d’Educació per a impartir el grau elemental i professional de música (Conservatori) i per altra banda l'escola de música on es forma a músics amateurs. A més a més, s'integren els estudis musicals a l'ensenyament general a l'escola Bonavista d'Alaquàs.
Geographical and cultural context
Alaquàs és un municipi de la Comunitat Valenciana situat a 7 km de la ciutat de València. Té una població de 29.838 habitants i la seva densitat és de 7.761 hab./ km2. La producció industrial de la ciutat està basada principalment en el sector del moble, encara que el creixement de la zona industrial ha permès la instal·lació d'empreses d'alimentació i de productes metàl·lics.
Mandates/Sources of authority
Estatuts de "El Centro Musical de Socorros Mutuos" (1888). Registre de la "Banda Primitiva" en el Registre d'Associacions al Govern civil de València (1895).
Administrative structure
President: Antonio Monzó Ferrandis.
Secretari i responsable de l'Arxiu històric: David Gómez Zambrano.
Responsable de l'Arxiu musical: Francisco Roselló Forriol.
Records management and collecting policies
Compten amb materials adquirits per les diferents bandes, així com producció pròpia d'alguns dels directors i donacions.
Buildings
La seu disposa de 3 sales destinades a material d'arxiu:
Arxiu musical d'originals i instruments (6 m²)
Arxiu musical d'ús habitual (10 m²)
Arxiu històric (4 m²)
Total de metres linials de prestatgeries: 20 m
Total de metres linials de documentació: 150 m
Holdings
La Unió Musical d'Alaquàs conserva documentació de diversa tipologia: partitures, mètodes, diccionaris, diplomes, premis, fotografies, programes de mà, llibres de festes de Santa Cecilia, gravacions sonores i audiovisuals i documentació administrativa; a banda també conserva instruments musicals, uniformes, banderes i corbatíns.
Finding aids, guides and publications
Existeix una base de dades acces del material musical.
Access area
Opening times
Horari d'atenció segons la disponibilitat del responsable de l'arxiu. Períodes de vacances: segons el calendari escolar.
Access conditions and requirements
L'accés al públic en general restringit. És necessaria cita, prèvia sol·licitud al responsable de l'arxiu i/o del president.
Accessibility
L'edifici disposa d'entrades amb rampes i ascensor.
Services area
Research services
Biblioteca auxiliar: Col·lecció de llibres de temàtica musical, didàctica, d'altres societats i també discos i Cd's de música clàssica i de banda (sense inventariar).
Revistes de les Festes de Santa Cecília de 1972 a 1996, revista Sintonia (17 números entre 1998 i 2009)
Documents multimèdia: actualment a l'arxiu històric compten amb 299.331 arxius organitzats en 1.716 carpetes, encara que no para d'augmentar per estar en procés de creació, a l'igual que l'arxiu musical.
Actualment s'està el·laborant una tesi doctoral sobre els orígens i història de les bandes a la localitat, així com la difusió mitjançant publicacions, exposicions, blog... per difondre part dels fons de l'arxiu.
Reproduction services
Fotocòpies a criteri de la persona responsable de l'arxiu.
Public areas
Control area
Description identifier
Institution identifier
Rules and/or conventions used
ISDIAH
Status
Draft
Level of detail
Full
Dates of creation, revision and deletion
Data de creació: 13/03/2020
Language(s)
Script(s)
Sources
Maintenance notes
Access points
Access Points
L'Horta Oest (València) (Geographic subregion)
Clipboard
Primary contact
Avinguda País Valencià, 9 Alaquàs, València ES 46600