Fonds 46148 AUMAA - Arxiu Unió Musical d'Algimia d'Alfara.

Identity area

Reference code

ES 45148 UMAA 46148 AUMAA

Title

Arxiu Unió Musical d'Algimia d'Alfara.

Date(s)

  • 1959 - 2017 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Nombroses partitures en paper i suport digital, entre elles Retrobem (banda) complet.

Context area

Name of creator

Biographical history

La primera notícia sobre una agrupació musical al poble està datada al 1911 per la participació de la banda al "Certamen de Bandes de València". Aquesta primera agrupació es va dissoldre i es va formar una altra vegada al 1929. No hi ha més notícies fins a 1934, on la banda comptava amb 40 músics. Després del parèntesi general de la Guerra Civil, ressorgeix de nou aquesta agrupació en 1940, dirigida per Manuel Muñoz, fins que 20 anys després es va tornar a dissoldre.

La Unió Musical de Algimia es va refundar de nou al 1983. La seva plantilla es va formar per molts dels antics músics de la seva anterior etapa i per joves sortits de l'escola d'educands, fins arribar a un total de 60 places al 1985. El primer director d'aquesta etapa va ser Enrique Ros. Al 1989, la direcció va passar a mans de José Torrent Masià. Sota la seva batuta la banda va actuar en festivals de tota la Comunitat Valenciana i Catalunya. A més, durant cinc anys seguits va ser la banda oficial de les Festes Patronals de Burgos.

Des de 2001 fins 2009 per la direcció van passar Antonio Soriano, Sergio Navarro Bonaviña i José Pascual Arnau Paredes. A 2003 va commemorar el XX aniversari de la refundació; destaca entre els actes el "intercanvi musical amb la Banda dels Bombeiros Voluntaris de Ílhavo (Portugal)". Al juliol de 2006 va gravar el seu primer CD titulat "Música des de l’Algimia" i a l'agost es va presentar al Certamen de Bandes de Música Vila de Bejís on va obtenir el 2n Premi. Al gener de 2007 va realitzar a la Fira de Frankfurt (Alemanya) una actuació promocional de les Falles de València, i al juny va oferir el seu primer concert al Palau de la Música de València. Va organitzar un altre intercanvi musical amb la banda d'Olivenza (Extremadura) el juliol de 2008.

Per la direcció de la banda van passar posteriorment Manuel Castellà, David Márquez Pérez i Xesco Guillem i Escobar. A l'octubre de 2011 va participar en la Trobada de Bandes de l'Aldea (Tarragona). L'any 2013 va complir el seu 30 aniversari i els actes de celebració van culminar amb un concert al Palau de la Música de València on es van estrenar dues obres encarregades per a l'ocasió als compositors locals, formats a la banda, Salvador Roig Gamón i Vicente Adsuara Mora.

El 2015, en la seva primera participació, va guanyar el Primer Premi i Menció d'Honor en la quarta secció en el Certamen Provincial de València celebrat al Palau de la Música.

Des de gener fins a desembre de 2016 el seu director titular va ser Jaume Iborra Esteve, que es va estrenar dirigint a la banda en el Concert del Dia de la Música Valenciana celebrat al Palau de les Arts Reina Sofia a l'abril. Actualment, des de gener de 2017, el seu director és Enrique Salvador Clavell.

Archival history

L'arxiu s'ha anat traslladant acord la banda ha canviat de local social. Al llarg de la seva història ha utilitzat com a local d'assajos la casa de cultura, les antigues escoles i l'auditori municipal; aquests últims cedits per l'ajuntament.

Immediate source of acquisition or transfer

L'arxiu s'ha anat formant pel canvi, compra o donació de partitures.

Content and structure area

Scope and content

El patrimoni documental comprès per aquesta banda està format principalment per:

  • Partitures, de les que destaquen les obres "Himne de Algimia" i "Pasdoble Algimia" composades per Enrique Ros.
  • Diplomes dels concursos i certàmens en els quals ha participat.
  • Conserva documents de l'arxiu administratiu, dins el qual destaca la col·lecció dels programes de mà dels concerts oferts per la banda al llarg dels anys, en els quals figuren els poemes escrits per un dels seus socis, Edilberto Blasco. Així com fotografies antigues.
  • Destaca també l'antiga bandera de la banda, datada l'any 1953.
  • CDs gravats per la banda i vídeos VHS amb els enregistraments de les audicions de la banda.
  • Finalment cal destacar que conserven un piano vertical antic del que es desconeix la data de fabricació, en el qual la part superior de la caixa de ressonància està decorada amb motius florals.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Les partitures es troben organitzades alfabeticament per nom d'obra, a les quals se'ls assigna un nombre currens.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Accés restringit, excepte en el cas de les partitures manuscrites que si es podria concretar la seva consulta.

Conditions governing reproduction

No és possible la reproducció.

Language of material

  • Catalan

Script of material

Language and script notes

Notació musical / Valencià.

Physical characteristics and technical requirements

Suport en paper, registres sonors i audiovisuals.

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Recent mudança a l'auditori municipal, de manera que no es troben totalment instal·lats.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places