Fonds /FUMA - Fons Unió Musical d'Alaquàs

Identity area

Reference code

ES 460057 AUMA /FUMA

Title

Fons Unió Musical d'Alaquàs

Date(s)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Context area

Name of creator

Administrative history

Archival history

Es conserven materials d'arxiu de les diferents bandes i societats anteriors a la guerra civil, fins i tot algun inventari de partitures del 1920 de la banda primitiva.
El material musical està catalogat i iventariat en una base de dades informàtica Access i està pràcticament acabant-se de digitalitzar.
Quant al material històric s'ha creat aquest mateix any un espai per a emmagatzemar-lo on s'han centralitzat tota la documentació antiga de caràcter administratiu, els diplomes i premis de concursos, festivals i viatges, els materials audiovisuals (gravacions d'audio i vídeo, fotografies...) recopilats, programes de mà de concerts, llibres de les festes de Santa Cecília, algunes peces d'uniformitats antigues i les banderes i corbatins.
Tot ha estat digitalitzat i emmagatzemat junt amb donacions de famílies i informació trobada a hemeroteques, biblioteques i arxius.

Immediate source of acquisition or transfer

Ingrés a través de compres i donacions de families i particulars.

Content and structure area

Scope and content

La part més important és l'Arxiu musical, on es conserven més de 3.400 obres, algunes d'elles molt valuoses com són transcripcions d'algunes òperes amb data del segle XIX de Joaquín Rambla, Miguel Navarro, etc. Gran quantitat d'obres de les editorials de principis del segle XX adquirides per la Banda Primitiva i el Centro Musical de Socorros Mutuos. Algunes de les partitures tenen dedicatòries dels diferents directors, inscripcions dels músics o indicacions dels premis obtinguts amb elles.
Es conserven obres autògrafes d'autors com Mariano Puig, Juan Martínez, Antonio Vento, José Medina, Vicent Sanchís, entre d'altres.
Destaquem el repertori composat per a la nostra població: l'Himne d'Alaquàs, les marxes de processó als patrons, molts pasdobles dedicats a membres de la societat musical ...
A més es conserva per donació de la família tot l'arxiu personal de José Medina Ferrer, amb les seues composicions, mètodes d'armonia, piano, composició, instrumentació, solfeig... així com material musical de tipologia variada (sarsuela, guions de director, biografies de músics, diccionaris, etc.).
En quant a l'arxiu històric es conserven:

  • els estatuts originals de la Banda Primitiva de 1895, 1905, 1916 i 1932 donats per un particular;
  • documentació antiga de caràcter administratiu des de l'any 1950;
  • els diplomes i premis de concursos, festivals i viatges (els més antics de 1909);
  • els materials audiovisuals: gravacions d'audio (la més antiga de 1980), vídeo (la més antiga de 1958), fotografies (la més antiga 1893);
  • programes de mà de concerts i llibres de les festes de Santa Cecília des de 1972 a l'actualitat;
  • algunes peces d'uniformitats antigues i les banderes de 1954 (amb dues imatges de Santa Cecília i una llauradora, de les dos banderes de les bandes anteriors a la guerra civil), la de 1982 (actual) i corbatins.
    Recentment s'ha entrevistat a persones majors vinculades a la banda, enregistrant-les de manera digital. Tot aquest material ha estat digitalitzat i emmagatzemat de manera ordenada junt amb donacions de famílies i informació trobada a hemeroteques, biblioteques i arxius.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

L'estructura actual de l'arxiu data de 1995, quan es crea un triple sistema d'arxiu per a les obres musicals, carpetes roges amb els materials originals i que estan guardades en un magatzem independent, carpetes blaves amb originals per copiar i carpetes grogues amb el material d'ús habitual.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Documents en paper i en format digital.

Finding aids

Base de dades en Microsoft Office Access del material musical.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Es disposa d'una memòria externa amb tot el material digitalitzat, tant de l'arxiu musical com de l'històric.

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places