Fonds ES 030664 AMCSCE - Arxiu de la Associació Músico Cultural Santa Cecilia d'Elda

Identity area

Reference code

ES 030664 AMCSCE ES 030664 AMCSCE

Title

Arxiu de la Associació Músico Cultural Santa Cecilia d'Elda

Date(s)

 • 1852 (1822) (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

 • 2232 obres en arxiu, repartides en caixes i amb un llibre on es troba l'índex ordenat alfabèticament.
 • En format digital, aproximadament 20 Gb de documents.

Context area

Name of creator

Name of creator

Biographical history

En principi, es va fixar el moment de la seva fundació l'any 1852, arribant a celebrar el seu 150 aniversari el passat 2002. No obstant això, es va descobrir que, en un acord de ple es citava a la banda de la ciutat al costat del seu director a setembre de l'any 1822. la Banda va patir grans canvis, tant personals com institucionals, com per exemple, una primera escissió entre els "realistes" (cobraven un real) i "pesseters", entre 1907 i 1910. i la reunificació en la "Societat instructiva Musical Santa Cecília "en 1952, després de la seva segona divisió en 1934, va tenir com a finalitat més immediata la sol·licitud a l'Ajuntament de la municipalització de la Banda.

Des dels 40 músics que componien la banda en el seu naixement amb Joaquín Beltrán, ha arribat a tenir fins a 70 membres precisament l'any 1952, en unir-se les dues sociedades. La Banda Santa Cecília va assumir aquest nom en 1907, per distingir-se de "La Filharmònica", i que el 1952 va passar a dir-se "Societat Instructiva Musical Santa Cecília" en unir-se les dues agrupacions que van coexistir des de 1934, passa a dir-se en l'actualitat "Associació Músic Cultural Eldense Santa Cecília" des de 1986.

L'Associació Músic Cultural, en l'actualitat consta de més de mig miler de socis que col·labora amb una quota mínima de 15 € a l'any de forma absolutament altruista. Gestiona i organitza les classes de l'Escola de Música, així mateix organitza les Jornades Culturals a la segona quinzena de novembre a la celebració de la festivitat de Santa Cecília, diversos concerts entre els quals destaquen el Concert Extraordinari de Santa Cecília i el Concert de Nadal, i diverses activitats de confraternització entre els socis com la «Recollida de Nous Músics», i viatges de la Banda per dur a terme concerts a altres municipis a la qual solen acompanyar familiars i simpatitzants. Per la resta s'encarrega de concertar i organitzar totes les activitats que realitza la Banda al llarg de l'any.

Destaca també el paper de la banda com a encarregada de realçar els esdeveniments més excel·lents del poble. Des dels seus començaments la banda estant present en la inauguració de la línia fèrria Madrid-Alacant per Isabel II (1858), el pas d'Amadeu I per l'estació d'Elda en el seu viatge a Alacant (1871), l'homenatge a D. Antonio Maura en el seu pas per l'estació d'Elda mentre va ser escridassat en la resta de les poblacions que sens dubte va ser determinant per a la concessió del títol de Ciutat a Elda per Alfons XIII (1904), celebració de l'aniversari de l'arribada dels sants patrons en 1904 , i un llarg etc.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

 • En l'avantsala que fa de Saló Social hi ha un expositor amb llibres commemoratius, DVDs, cintes VHS i cassetes d'actuacions de la Banda que formen part de la història de la SM, anuaris els pimeros estatuts i altres elements commemoratius.
 • Respecte a l'arxiu de partitures, majoritàriament de pasdobles, i seleccions de sarsueles.
 • A destacar partitures: del Mestre Carrascosa, pasdobles de Juan Enrique Canet Todolí i Amando Blanquer Ponsoda. La "Marxa Mora d'Elda". Compten també amb la sarsuela "La Alsaciana" del Mº Guerrero (còpia de 1958), uns primers arranjaments del "Cor dels Pelegrins", de l'òpera de Tannhäuser de 1965 o un concert de clarinet de Weber.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

L'increment dels fons de l'arxiu correspon amb les necessitats de la societat, per mitjà de compra majoritàriament.

System of arrangement

L'índex en excel només indica el nom de l'obra, l'autor i el número de registre.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Lliure amb cita prèvia amb algun càrrec de la Banda.

Conditions governing reproduction

Sempre que es prevegi la legislació sobre drets reprogràfics.

Language of material

 • Catalan
 • Spanish

Script of material

Language and script notes

Notació Musical

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Inventaris en paper i excel

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

Script(s)

Sources

 • www.santacecilia.es
 • www.contestania.com
 • www.elda.es

Accession area

Related subjects

Related genres

Related places