Fons ES 46400 AAMC Arxiu - Arxiu Ateneu Musical de Cullera

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 46400 AAMC ES 46400 AAMC Arxiu

Títol

Arxiu Ateneu Musical de Cullera

Data(es)

  • 1950 (probable) (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

2350 obres musicals:

  • 1500 per a banda simfònica
  • 600 per a pasdobles-marxes
  • 200 per a orquestra
  • 50 de música de cambra.
  • Al voltant de 100 llibres a l'Arxiu Històric.

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

Hi ha constància a Cullera de l'existència de bandes durant el segle XIX, amb rivalitats que derivaren en la creació d'una Banda Municipal dirigida pel Mestre Fandiño (amb el Reglament de 1890). A 1896 es va fundar la "Unión Musical" per Heliodoro Frígola (Mestre Uriós), amb caràcter municipal al rebre asignació econòmica de l'Ajuntament, d'on es va deslligar a 1910 i es va constituir en Societat Musical amb el nom de "Fomento Artístico", passant a ésser dirigida per Mariano Martí a 1915. Desde 1917 es denominarà "Ateneo Musical", iniciant les seues participacions al Certamen de València-Fira de Juliol en 1927 amb un Primer Premi de la Secció Segona.
En 1931 fou nomenat director Mariano Puig, però després la Guerra Civil les autoritats van ordenar la seua fussió amb l'altra banda de la localitat, fet que va durar fins 1946. En aquell any es va reorganitzar, dirigida de nou per Mariano Puig, registrada com "Sociedad Ateneo Musical Cullerense", retornant al Certamen on va guanyar el 1º premi a 1951 i 1955, participant a la Secció Especial desde 1956, on va obtenir el 1º premi a 1957. Mariano Puig va deixar la direcció a 1968 i va ésser succeït per Arturo Montes, Bernardo Adam Ferrero (1970-1976), Daniel Martínez (1976-1979) i Francisco Fort (1980-1984), quan es va consolidar com a banda participant a la Secció Especial del Certamen de València.
A 1973 va crear una Comissió de Dames i a 1974 va inaugurar un local social propi, sent declarada "Entidad de Utilidad Pública" en 1979.
En 1984 fou nomenat director Gerardo Pérez Busquier, època en la que es va crear una Banda Juvenil i una Jove Orquestra (1985) i uns cursos de direcció (iniciats a 1988) ampliats a altres especialitats instrumentals (desde 1994), destacant el 1º premi amb Menció d'Honor al Certamen de València (1987) i el Timbal d'Or a l'Olimpiada Mundial de Kerkrade (1989). En dades recents han estat directors Francisco Tamarit (1993-1996), Frank De Buyst (1997-2001), Jesús Cantos (2002-2004), Vicente Soler (2005-2016) i actualment Ferrer Ferran.


  • Data de fundació: 15 de juliol de 1896
  • Primera actuació: 29 de juliol de 1898. Va participar en un Concert a València, convidada per l'organització de la Fira de Juliol.

L'època recent de l'Arxiu s'inicia després de la reorganització de la Banda cap a 1946-1947, sent Arxiver Feliciano Falcó Colom qui, durant els anys 50 va iniciar l'estructura de l'Arxiu que es coneix a dia d'avui.

Institució arxivística

Història arxivística

A principis dels anys 50, es va iniciar una catalogació dels fons musicals de la Societat, per mitjà de l'Arxiver Feliciano Falcó Colom, qui fou l'iniciador de l'estructura actual de l'Arxiu. Desde la seua designació com a presidenta de la Comissió de Dames a 1977, Encarnación Torres va iniciar una recopilació de dades històriques avui conservades a l'Arxiu Històric de l'entitat.

Origen de l'ingrés o de la transferència

Per compra de partitures i donacions particulars de compositors i directors.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

L'Arxiu Musical està estructurat i ordenat en l'espai que li correspon al local de la societat. Destaca la presència de partitures manuscrites de transcripcions d'obres realitzades pel mestre-director Mariano Puig, durant les décades dels anys 50 i 60, destacant obres com la "5ª Simfonia" de Beethoven, el "Capricho Italiano" de Tchaikovsky o "Juego de Cartas" de Stravinsky; totes aquestes peces poden ser objecte d'estudi per a valorar el repertori de l'època i l'estructura tímbrica de les bandes d'aleshores.

Per altra part, hi ha el projecte de inaugurar una exposició temporal al novembre de 2018 (Festes de Santa Cecília) amb documents de la història de la Societat, coordinada per Encarnación Torres.

A l'Arxiu Històrics hi han alguns exemplars de llibres d'actes i documentació administrativa.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Hi ha un Arxiu Musical en el que estan ordenades per seccions les diferents tipologies de obres musicals (banda, orquestra, pasdobles-marxes, cambra…) amb un nombre de sèrie en cada secció que es pot consultar amb facilitat per la base de dades Access que té l'Arxiver de la Societat.

L'Arxiu Històric té una quantitat important d'informació ordenada per l'Arxivera Històrica, però caldria una catalogació seguint criteris professionals, pel seu interés històric.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Lliure, prèvia comunicació i autorització de la Junta Directiva i l'Arxiver/a, segons la secció que es vullga consultar.

Condicions de reproducció

Sempre que es contemple la legislació sobre drets reprogràfics.

Idioma del material

  • català
  • espanyol

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Notació Musical i Documental/Valencià i Castellà.

Característiques físiques i requeriments tècnics

Suport en paper i digital en alguns casos de l'Arxiu Musical.

Instruments de descripció

Índex en paper i fitxer, així com una base de dades Acces d'ús intern.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Tipus de recurs

Identificador de la descripció

ES 46400 AAMC Arxiu

Identificador de la institució

46400 AAMC

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Sanz i Torrejón, F. Ateneo Musical Cullera.100 años de Historia.1896-1996. Cullera: Regidoria de Cultura-Ajuntament de Cullera-Ateneu Musical, 1996.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats