Arxiu de la Unió Musical La Lira de Vila-real

Identity area

Identifier

121359 AUMLL

Authorized form of name

Arxiu de la Unió Musical La Lira de Vila-real

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

  • Cultural Institution Archive
  • Private

Contact area

 

Enric Portalés Primary contact

Type

President

Address

Street address

C/ Comte Albay, 21

Locality

Vila-real

Region

Castelló

Country name

Spain

Postal code

12540

Telephone

692 029 997

Fax

Email

Note

Description area

History

L'origen de la banda de música de Vila-real es remunta a 1848, quan l'organista i secretari municipal Blas García Batalla va fundar la primera societat musical local, que va aprovar el seu reglament en 1854. Degut a les tensions sorgides amb altres grups instruments preexistents, aquesta formació es va dissoldre en 1885. Els propis músics van fundar, sols un any després, la Sociedad Musical de Villarreal. Disputes internes d'ordre religiós van provocar la disgragació de la societat en 1895, quan va naixer una segona banda batetjada com "La primitiva" o "La nova". S'obri així un període marcat per una forta rivalitat entre ambdues agrupacions, que perdurarà fins 1909, quan es dissol aquesta nova agrupació.

En 1911 és nomenat director José Goterris Sanmiguel, qui aconseguirà sufocar els enfrontaments entre els músics i portarà a l'agrupació a viure un dels períodes de major esplendor. La seua tasca al front de la Societat Musical es va veure recompensada amb nombrosos premis en certàmens (Borriana, 1913; Castelló, 1915; València, 1915), a més d'altres assoliments com la creació de l'Escola de Música i Declamació en 1925. A la seua mort en 1930, va ocupar el lloc de director el seu fill, José Goterris Rambla.

Amb l'arribada de la Guerra Civil, la banda va continuar la seua activitat gràcies a la participació dels educands, que van mantenir viva la societat baix la direcció de Bautista Ortells. En acabar la contesa, els músics van tornar a la formació musical, però les tensions polítiques entre ells van provocar una nova divisió de l'agrupació, formant la secció de vent de la Ta-Go-Ba, una rondalla que funcionava en la ciutat des de 1932.

La definitiva reassociació dels músics no va arribar fins 1953, quan s'adopta el nom que perviu fins avui en dia: la Unió Musical la Lira de Vila-real. Des d'aquell moment, els músics van deixar de costat les tensions del passat i van lluitar per recuperar el nivell artístic que havien assolit en altres temps. Per això van designar com primer diretor a Francisco Olmos, amb qui van tornar a participar en distints certàmens. A la seua marxa, en 1958, li va seguir una etapa d'inestabilitat en la qual es van succeir diversos directors: Rafael Beltrán (1958-59); Amadeo Antonino (1959-73); i Onofre Prohens (1973-75).

En 1976 pren el càrrec Francisco Signes Castelló, sota la batuta del qual es tornen a collir alguns èxits en els certàmens provincials de Castelló. La seua etapa s'estendrà fins 1997, quan el succeeixen Joaquín Ortells (1998-99), José Antonio Rebollar (2000) i Vicente Ortiz (2000-06), fins que en 2006 pren la batuta el vila-realenc Juan José Peláez Vilanova. En aquesta darrera etapa, la societat ha vist creixer notablement el nombre de músics que la conformen, producte del gran desenvolupament de la seua escola de música (Flores, 2009).

Geographical and cultural context

Vila-real és una ciutat de la Comunitat Valenciana, pertanyent a la comarca de la Plana Baixa. Compta amb 50 334 habitants (INE, 2017), sent el segon municipi amb major població de la província de Castelló. L'actual nucli de població va ser fundat pel rei Jaume I en 1274, segregant-lo del terme de Borriana mitjançant la Carta pobla.

Durant la Guerra de Successió, Vila-real va ser assaltada per les tropes borbòniques de Felip V, que van ocasionar al voltant de 500 morts i nombrosos danys materials.

Durant la segona meitat del segle XIX, l'economia va prosperar notablement en iniciar-se el cultiu de tarongers, que va donar un gran impuls econòmic a la ciutat.

Des de 1956, el sector agrícola ha sigut substituït paulatinament per la indústria (sobretot la ceràmica), que ha ocasionat un marcat creixement urbà en atraure a nombrosos inmigrants.

Mandates/Sources of authority

Estatuts de la Unió Musical la Lira (1964)

Administrative structure

La societat musical està representada per una junta directiva formada per set persones (president, vicepresident, secretari, dos tresorers i dos vocals). La gestió de l'arxiu recau en una persona aliena a la junta directiva.

Records management and collecting policies

La documentació que forma part de l'arxiu de la societat sol ser per compra, donació dels autors o prèstec d'altres arxius.

Buildings

L'actual seu de la Unió Musical la Lira, coneguda popularment com "El musical", és un edifici cèntric de tres altures, inaugurat el 2007.

En la planta baixa hi ha un ampli espai de recepció, a més del magatzem de la societat i les oficines de l'escola de música.

La primera planta és ocupada per la sala d'assaig, l'oficina de l'associació i l'arxiu. La darrera planta alberga l'escola de música.

Holdings

L'arxiu de la societat compta, a més de amb partitures, amb material documental, hemerogràfic, fotogràfic i audiovisual.

Finding aids, guides and publications

L'arxiu musical compta amb una base de dades que facilita l'accés al material.

Access area

Opening times

Per accedir a l'arxiu cal concertar una reunió amb l'arxiver.

Access conditions and requirements

L'accés és lliure, sempre que estiga autoritzat per la junta directiva. Per accedir a l'arxiu, la persona interessada ha de possar-se en contacte amb l'arxiver.

Accessibility

Services area

Research services

L'arxiu compta amb una zona de treball que es pot fer servir per a consultar els fons. Gran part dels fons de l'arxiu estan digitalitzats, el que facilita el seu accés sense necessitat de visitar l'arxiu.

Reproduction services

L'arxiu disposa de fotocopiadora i escàner.

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ISDIAH, ISAD(G)

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

  • Data de creació: 30/09/2019.
  • Data de revisió: 15/10/2019

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • La Plana Baixa (Castelló) (Geographic subregion)
  • Clipboard

Primary contact

C/ Comte Albay, 21
Vila-real, Castelló
ES 12540