Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera

Identity area

Identifier

461056 SMISCC

Authorized form of name

Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

Type

  • Cultural Institution Archive
  • Private

Contact area

 

Paco Rico (president) Primary contact

Type

Address

Street address

C/ del Riu, 7

Locality

Cullera

Region

La Ribera Baixa (València)

Country name

Spain

Postal code

46400

Telephone

96 172 34 51

Fax

Note

Description area

History

La Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera, es funda en 1909 com a suport social a la Banda Santa Cecilia, fundada per Antonio Chornet en 1907.
Són els seus començaments un temps de tenacitat i voluntat que forgen en la Banda i la Societat l'esperit que ha de mantenir-la fins als nostres dies.
Tota la iniciativa de la Societat en aquells moments, va encaminada a la formació de nous músics com a base essencial de la seua banda, creant-se així una escola de música pròpia. S'aconsegueix d'aquesta manera una base artística ja important per a l'època.
En finalitzar la Guerra Civil en 1939, es dissol la banda, i no és fins a 1946 quan es reprenen les activitats socials i artístiques. Es creen grups de teatre i de sarsuela, que permeten la participació dels socis que no són músics en aquestes activitats culturals.
Transcorren els anys i el somni dels socis és oferir a la banda i a la Societat que la sustenta, un local social propi. Per a això, en 1976 s'adquireix l'immoble que es venia ocupant en lloguer, així com el confrontant al mateix. En aquesta obstinació es bolquen tots, músics i socis i aquest afany al costat de la creixent activitat de les Dames Cecilianas, permet la materialització del mateix.
En l'àmbit cultural en el qual ens s’emmarca és, sense cap dubte, la música el que identifica la nostra activitat. En 1978 es fa realitat un ambiciós projecte, la creació de l'Orquestra Juvenil, que és la primera que es funda a Espanya dins d'una Societat Musical, fins a aqueix moment, eminentment bandística, continuant amb la formació en 1979, de la Banda Juvenil, per a respondre així a les expectatives dels membres més joves de la nostra escola.
No acaben ací les iniciatives de la Societat i, en 1983, s'organitza el Primer Curs Internacional de Música “Ciutat de Cullera”, que és el primer que s'organitza a tota Espanya amb instruments de corda, i el segon amb instruments de vent.
Caldrà esperar altres vuit anys, per a fer un pas més en el projecte de l'edifici social, i en 1991, s'inauguren les primeres instal·lacions del mateix, amb les quals, es va poder aconseguir unes dependències àmplies i necessàries per al desenvolupament de les diferents funcions docents, musicals i socials.
En 1998 l'esforç en la preparació de nous músics, es veu recompensat amb el reconeixement per part de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, de la nostra escola de música, que passa a ser des d'aquell moment, Centre Autoritzat d'Ensenyaments Musicals de Grau Professional, i la titulació del qual té validesa oficial.
I l'esforç, es veu per fi recompensat amb la consecució del somni social. El 8 de Maig de 2003, s'inaugura l'Auditori de la Societat, amb ell finalitza la construcció de l'Edifici de la Societat Musical instructiva “Santa Cecilia” de Cullera, que dóna cabuda, a un Centre Autoritzat de Música, una Banda Simfònica amb més de 180 components, una Orquestra Simfònica i una Banda Juvenil.
Des dels durs començaments en l'antic local d'assajos en “la fàbrica de la llum”, fins a arribar a la realitat actual, la Societat, s'ha caracteritzat sempre per un esperit de superació a si mateixa. Des dels músics, pedra angular de l'associació, les Dames Cecilianas, col·laboradores incansables, o les successives Directives i tots aquells que se senten vinculats a la Societat, tots han fet que siga possible el seu desenvolupament artísticocultural dins de la ciutat; una suma de manifestacions culturals, especialment musicals, que ens han convertit durant aquests quasi 100 anys d'història en una de les entitats amb més prestigi de la Comunitat.

Geographical and cultural context

Cullera és un municipi espanyol, pertanyent a la província de València i està situat en la comarca de la Ribera Baixa. En 2014, tenia una població censada de 22 461 habitants.
El municipi de Cullera se situa en la ribera del riu Xúquer i al costat del mar Mediterrani; es troba a 30 km de la capital, València. En aquesta localitat desemboca el riu Xúquer, irrigant el terme municipal sencer de Cullera, mitjançant un sistema de regadiu dissenyat en l'època musulmana. El Xúquer també irriga pràcticament tota la comarca de la Ribera baixa. A part del riu Xúquer, també existeix la llacuna de L'Estany, situada en la part sud del terme municipal amb desembocadura en el mar; aquest és un lloc de pesca habitual.
La ciutat va ser poblada des de fa més de 25.000 anys, com demostren les restes del Paleolític superior trobats en la cova del volcà.
Abundants llocs del terme municipal ens remunten a vells períodes com el Neolític o l'Edat de Bronze.
Segles més tard, durant la colonització musulmana, el poble es va dir Colla-Aeria (Cim alt), adaptant-se després com Cullera. Va ser en aquesta època quan el poble va patir una gran transformació tant econòmica (sistemes de regadius, nous mètodes de cultiu, etc.) com social.

Mandates/Sources of authority

Estatut de 1908 i primera acta l’1 d’abril de 1909.

Administrative structure

Paco Rico (president)

Records management and collecting policies

L'Arxiu de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera desenvolupa una política activa de nous fons que ingressen en l'arxiu mitjançant compra o donació de fons personals.

Buildings

La Seu de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera es troba dividit en un edifici de quatre plantes. En la planta baixa està situada la sala social i la sala de trofeus, en el primer pis la Secretària, la sala de juntes, sales d'assajos i aules de docència. En el segon pis està l'Auditori, en el tercer l'amfiteatre, la sala de projeccions i els camerinos. I en la quarta planta l'Arxiu

Holdings

Aquesta societat musical conserva documentació de diversa tipologia; documentació administrativa antiga, premis i diplomes, fotografies registres sonors i partitures. La documentació administrativa es troba en la Secretaria del centre. El nombre total de documents és de 2.082 segons l'inventari realitzat a petició de la Generalitat en el 2013 i actualment es desconeix el nombre exacte de les seues partitures. Però aproximadament 641 són d'orquestra, 1256 de banda, 1030 són pasdobles i 184 són marxes i himnes. La suma de totes elles és de 3.100 obres i la més antiga data en 1911.

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Tots els dies que assaja la banda i els dies concertats amb els seus responsables.

Access conditions and requirements

Poden accedir i realitzar consultes tots els membres de la societat musical, investigadors i estudiants prèvia comunicació i justificació del seu estudi.

Accessibility

Services area

Research services

Els serveis que ofereix l'arxiu són el préstec i la consulta de materials a membres de la societat i de reprografia per als directors o professors d'escola. No existeix un catàleg de consulta i són l'arxiver i una ajudant els únics que tenen accés a la seua base de dades i al llistat de les obres.

Reproduction services

Fotocòpies

Public areas

Biblioteca per donació de José Codina Cerveró, cronista de la Banda (aproximadament 300 volums). També compten amb diverses enciclopèdies musicals i la revista "Eco del musical".

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ISDIAH, ISAD(G)

Status

Draft

Level of detail

Partial

Dates of creation, revision and deletion

Data de Creació: 23/05/2017
Data de Revisió: 13/11/2017

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

C/ del Riu, 7
Cullera, La Ribera Baixa (València)
ES 46400