Arxiu de la Banda Musical Municipal de Villena

Àrea d'identificació

Identificador

031409 ABMMV

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Banda Musical Municipal de Villena

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Pedro Ángel López Sánchez Contacte principal

Tipus

Director

Adreça

Adreça

Plaza Santiago, 1

Localitat

Villena

Regió

Alacant

Nom del país

Espanya

Codi postal

03400

Telèfon

619 378 920

Fax

Correu electrònic

Àrea de descripció

Història

Durant la infància de Ruperto Chapí (n.1851) hi havia ja dues bandes de música, la Música Vella i la Música Nova. La primera Banda Municipal existent a Villena apareix l'any 1888 amb la direcció de Francisco Díaz Romero. El 1919, el villenero Francisco Bravo García es fa càrrec de l'Escola de música amb 62 xiquets, amb edats entre els 12 i 14 anys; el 5 de setembre de 1922 surt oficialment al carrer l'actual Banda Municipal de Villena estrenant el pasdoble "L'Entrada", compost expressament per a aquesta ocasió pel també villenero Quintín Esquembre. La Banda Municipal de Villena, desorganitzada al començament de la Guerra Civil , es va reagrupar a mitjans de setembre de 1937, quan l'instrumental de la banda, el seu director i músics de Villena al costat d'altres de pobles limítrofs van ser destinats a Hortaleza.

Context geogràfic i cultural

Villena és una ciutat de la Comunitat Valenciana. Situada al nord-oest de la província d'Alacant, limítrof amb altres tres províncies. És cap de partit judicial i capital de la comarca de l'Alt Vinalopó. Compta amb una població censada de 33.968 habitants (Font: INE 2017).
Conserva un important conjunt històric, compost per dos castells i diverses esglésies, ermites, palaus i places, així com un important patrimoni museístic, en el qual destaca el museu arqueològic José María Soler. Entre els principals esdeveniments culturals es troben les festes de Moros i Cristians, les Festes de l'edat mitjana i el concurs de Joves Intèrprets «Ruperto Chapí».
Es té constància de poblament a la zona des del Paleolític Mitjà. No obstant això, està discutit si la ciutat actual data d'època visigoda o és anterior, encara que amb total seguretat existia al segle XI, durant la dominació musulmana. Després de la conquesta cristiana, passa a ser senyoriu, principat, ducat i finalment marquesat, fins que el poble, encoratjat pels Reis Catòlics, es rebel·la contra el marquès. En 1525 Carles V li concedeix el títol de ciutat. Aquest és el moment de major prosperitat econòmica, com mostren els monuments que han arribat fins a l'actualitat. A partir del segle XVI s'obre un període de tranquil·litat, només interromput per les guerres en què es veurà embolicada aquesta zona d'Espanya. Malgrat que en 1858 es va inaugurar una estació de ferrocarril, l'economia va seguir sent essencialment agrícola fins a l'èxode rural dels anys 1960. A partir de llavors, el model econòmic va canviar ràpidament i en l'actualitat l'economia es basa principalment en el sector serveis i la indústria, destacant les del calçat, la construcció i els mobles.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

Formació d'una Comissió dependent d'un Patronat municipal amb un president: José Ferri Gandia i una subdirectora: Margarita García-Galbis Valent a més d'una encarregada de l'arxiu: Maria Baralida Tomás López.
Director de la banda: Pedro Ángel López Sánchez.

Gestió documental i polítiques de....

Edificis

  • Metres de dipòsit: 22 metres quadrats.
  • Metres lineals de prestatgeria: 47,88 metres lineals.
  • Números de llocs en sala: 6.
  • Metres lineals de documentació: 38,6 metres lineals.

Fons

Arxiu general de partitures producte de l'activitat realitzada per la Banda, enregistraments en format VHS i digital de concerts i actuacions de la Banda Municipal.

Instruments de descripció, guies i publicacions

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Condicions d'accés i requeriments

Restringit, concertant cita prèvia amb el director de la banda.

Accessibilitat

Hi ha ascensor fins a la sala, però no hi ha rampa per salvar el primer escaló de l'entrada.

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Des 2015 revista anual "La Revoltosa" (digital). Anuaris publicats a la web

Serveis de reproducció de documents

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

  • Data de creació: 10/11/2017.
  • Data de creació: 07/03/2018.

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • L'Alt Vinalopó (Alacant) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

Plaza Santiago, 1
Villena, Alacant
ES 03400