Fons ES 12539 UMA Arxiu - Arxiu de la Unió Musical Alqueriense

Àrea d'identificació

Codi de referència

ES 12539 UMA ES 12539 UMA Arxiu

Títol

Arxiu de la Unió Musical Alqueriense

Data(es)

  • 1970 - ? (Creació)

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

Mil partitures aproximadament, en paper i digitalitzades.

Àrea de context

Nom del productor

Història biogràfica

La fundació de la Banda de la Societat Unió Musical Alqueriense data de l'any 1912 i ve actuant ininterrompudament des de la data, a excepció dels anys de la Guerra Civil.
L'any 1945 es fa càrrec de la Banda el director, Enrique Asensio, el qual va tenir la tasca de refer novament la Banda després del parèntesi de la Guerra Civil. L'any 1960 pren possessió de la Banda el director, Pascual Chordá amb el qual s'aconsegueix el Premi i Medalla de Plata al Certamen Provincial de la Diputació de l'any 1978, en Alcora. D. Pascual Chordá es jubila l'any 1980 i passa a ser director, D. José María Ferrer Serra. Amb el que s'aconsegueix el Primer Premi i Medalla d'Or del Certamen Provincial de la Diputació de Castelló, en la seva tercera secció, celebrat a Atzeneta del Maestrat. I el 1988 s'aconsegueix el Primer Premi del Certamen del Pasdoble celebrat a Burriana.
El 2001 pren possessió de la Banda Manuel Bonachera Pedrós amb el qual la Banda aconsegueix el Segon Premi de la Tercera Secció del Certamen Provincial de la Diputació, concretament el 29 d'abril de 2001. I també el 29 de juliol de 2001 la Banda realitza un concert a la Plaça del Comerç de Lisboa, convidada per la seva Oficina de Turisme. Va ser amb aquest director amb el qual la Banda va aconseguir el Primer Premi al Certamen Provincial de la Diputació de Castelló en la seva Tercera Secció, concretament el 27 d'abril de 2002. Aconseguint també en aquest any el Tercer Premi al Certamen Autonòmic celebrat el 20 d'octubre a Xest.
El 2003 pren possessió de la Banda Ferran Josep Miralles i Martínez. L'estiu del 2004 destaca l'actuació que la Banda realitza al parc de la màgia, a Disneyland París.
A partir de setembre de 2004 pren possessió de la Banda Sra Lidón Valer Cabaleiro. Sota la seva direcció s'aconsegueix el Segon Premi de la Tercera Secció del Certamen Provincial de la Diputació el 29 d'abril de 2006. I també en aquest mateix any la banda de música participa al Certamen Internacional Vall d'Aosta (Itàlia), aconseguint el primer premi en la tercera secció. El 17 abril 2010 participa al IV Certamen Internacional de Bandes de Música de la Sénia i aconsegueix el Primer Premi de la Segona Secció.
L'any 2010 la federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana va premiar la innovació de la UMA en concedir el premi Euterpe a la millor web bandística.
Des del 2011 participa com a banda de pràctiques dels Cursos de Direcció de Banda de Les Alqueries que té com a professors a D. José Rafael Pascual Vilaplana, Mr Douglas Bostock, Miquel Rodrigo i Tony Scholl.
Al 2012, any de celebració del centenari de la seva fundació, la Unió Musical Alqueriense ha participat en la commemoració del 25 aniversari del Palau de la Música de València i en el cicle "Les Bandes al Palau" realitzant un concert al Palau dels Arts de València.
En l’any 2013 participa convidada al Cicle “Amposta de Banda a Banda”, al Cicle “Reua a 4 bandes” i participa al 36 Certamen Provincial de Bandes de Música de Castelló obtenin el Primer Premi amb Menció d’Honor en la Tercera Secció. Aquest premi possibilita la participació de la banda al 35 Certamen Autonómic de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana obtenin el Primer Premi amb Menció d’Honor en la Tercera Secció.
En l’any 2014 participa als Concerts en commemoració del Dia de la Música Valenciana celebrats a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, al Palau de les Arts de València i a l’ADDA d’Alacant. A més al concert de Santa Cecília realitza la estrena de Bestiarium, obra composada per grans compositors de música de banda.
Recentment ha estat seleccionada per a participar al certamen internacional de bandes WMC de Kerkrade que es celebrarà al Juliol del 2017.
Després de cent anys d'història la UMA disposa d'una plantilla de 50 músics, una coral polifònica amb 40 membres i una Escola de Música que compta amb 120 alumnes.

Institució arxivística

Història arxivística

La banda de Les Alqueries, al costat de la Caixa Rural, són les associacions més antigues de la vila, sent la segona la més antiga de les dos, creat el 1910 aproximadament. Gràcies a un document de la Caixa, apareix per primera vegada el nombre de la banda.

Origen de l'ingrés o de la transferència

La majoria dels documents que obtenen és mitjançant la compra de partitures, encara que també obtenen préstecs i donacions de partitures, però en poques ocasions.

Àrea de contingut i estructura

Abast i contingut

Es conserven unes 900 partitures aproximadament on es poden trobar algunes manuscrites, originals publicades i còpies de parts i partitures. També hi han unes 100 partitures aproximadament que estàn digitalitzades.
Dos llibres de registre de socis (a mà) un dels anys 30 i altre dels anys 80; matricules de la escola d'educands i correspondència del 2000 fins la actualitat i contabilitat del 91/92 fins la actualitat. Actualment, tot document relacionat amb l'arxiu administratiu funciona per via digital.

Valoració, destrucció i programació

Ingressos

Sistema d'organització

Les partitures conservades en paper están ordenades per temàtica i per utilització. Al mateix temps també están ordenades per número correlatiu.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

Condicions de reproducció

Idioma del material

  • català
  • espanyol

Escriptura dels documents

Nota sobre les llengües i escriptures

Notación musical

Característiques físiques i requeriments tècnics

En paper i audiovisual, ja que tenen partitures digitalitzades.

Instruments de descripció

Inventari de l´arxiu en format digital.

Àrea de documentació relacionada

Existència i localització dels originals

Existència i localització de reproduccions

Unitats de descripció relacionades

Descripcions relacionades

Àrea de notes

Nota

Les partitures importants, no sols per a la història de la banda, sinó per al poble de Les Alqueries son les que es nombren a continuació:
1. "L'Alqueriense" de Carles Romero Melià;
2. "Himne a Alqueries" música de Rafael Trabuchelli i lletra de Rosa Ros i Bautista Balaguer Gil;
3. "Alquerias del Niño Perdido" de Joaquín Sanchis Miralles;
4. "Alqueries, poble somiat" música de Lidón Valer i lletra d' Encarna Barreda Miravet;
5. "Bolero Alqueries" música de Pascual Cándido Carda i lletra de Joan Llidó Herrero;
6. "Himne Alqueries. (instrumental)" música de Rafael Trabuchelli Hípola.

Nota

Van fer una exposició amb fotografies de la banda que la gent tenien en les cases. La SM les van digitalitzar i les va tornar a les persones que les van aportar. Són aquestes fotografíes les que conserven.

Nota

Els instruments que es conserven són d´abans de la Guerra Civil, actualment, els instruments són dels particulars.

Nota

Estan en procés de digitalitzar totes les partitures en paper que tenen en el dipòsit.

Nota

Encara no han tret tota la documentació relacionada amb la història de la banda.

Identificador(s) altenatiu

Punts d'accés

Punts d'accés per matèria

Punts d'accés per lloc

Punts d'accés per autoritat

Tipus de recurs

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Pàgines web de la Societat Musical i l'Ajuntament de les Alqueries i l'entrevista corresponent als responsables.

Àrea d'ingressos

Matèries relacionades

Persones i organitzacions relacionades

Related genres

Llocs relacionats