Fonds 461056 SMISCC - Arxiu Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera

Identity area

Reference code

ES 461056 SMISCC 461056 SMISCC

Title

Arxiu Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera

Date(s)

  • 1911 - ? (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

641 partitures d'orquestra, 1256 de banda, 1030 pasdobles i 184 marxes i himnes. La suma de totes elles és de 3.100 obres i la més antiga data en 1911.

Context area

Name of creator

Biographical history

La Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera, es funda en 1909 com a suport social a la Banda Santa Cecilia, fundada per Antonio Chornet en 1907.
Són els seus començaments un temps de tenacitat i voluntat que forgen en la Banda i la Societat l'esperit que ha de mantenir-la fins als nostres dies.
Tota la iniciativa de la Societat en aquells moments, va encaminada a la formació de nous músics com a base essencial de la seua banda, creant-se així una escola de música pròpia. S'aconsegueix d'aquesta manera una base artística ja important per a l'època.
En finalitzar la Guerra Civil en 1939, es dissol la banda, i no és fins a 1946 quan es reprenen les activitats socials i artístiques. Es creen grups de teatre i de sarsuela, que permeten la participació dels socis que no són músics en aquestes activitats culturals.
Transcorren els anys i el somni dels socis és oferir a la banda i a la Societat que la sustenta, un local social propi. Per a això, en 1976 s'adquireix l'immoble que es venia ocupant en lloguer, així com el confrontant al mateix. En aquesta obstinació es bolquen tots, músics i socis i aquest afany al costat de la creixent activitat de les Dames Cecilianas, permet la materialització del mateix.
En l'àmbit cultural en el qual ens s’emmarca és, sense cap dubte, la música el que identifica la nostra activitat. En 1978 es fa realitat un ambiciós projecte, la creació de l'Orquestra Juvenil, que és la primera que es funda a Espanya dins d'una Societat Musical, fins a aqueix moment, eminentment bandística, continuant amb la formació en 1979, de la Banda Juvenil, per a respondre així a les expectatives dels membres més joves de la nostra escola.
No acaben ací les iniciatives de la Societat i, en 1983, s'organitza el Primer Curs Internacional de Música “Ciutat de Cullera”, que és el primer que s'organitza a tota Espanya amb instruments de corda, i el segon amb instruments de vent.
Caldrà esperar altres vuit anys, per a fer un pas més en el projecte de l'edifici social, i en 1991, s'inauguren les primeres instal·lacions del mateix, amb les quals, es va poder aconseguir unes dependències àmplies i necessàries per al desenvolupament de les diferents funcions docents, musicals i socials.
En 1998 l'esforç en la preparació de nous músics, es veu recompensat amb el reconeixement per part de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, de la nostra escola de música, que passa a ser des d'aquell moment, Centre Autoritzat d'Ensenyaments Musicals de Grau Professional, i la titulació del qual té validesa oficial.
I l'esforç, es veu per fi recompensat amb la consecució del somni social. El 8 de Maig de 2003, s'inaugura l'Auditori de la Societat, amb ell finalitza la construcció de l'Edifici de la Societat Musical instructiva “Santa Cecilia” de Cullera, que dóna cabuda, a un Centre Autoritzat de Música, una Banda Simfònica amb més de 180 components, una Orquestra Simfònica i una Banda Juvenil.
Des dels durs començaments en l'antic local d'assajos en “la fàbrica de la llum”, fins a arribar a la realitat actual, la Societat, s'ha caracteritzat sempre per un esperit de superació a si mateixa. Des dels músics, pedra angular de l'associació, les Dames Cecilianas, col·laboradores incansables, o les successives Directives i tots aquells que se senten vinculats a la Societat, tots han fet que siga possible el seu desenvolupament artísticocultural dins de la ciutat; una suma de manifestacions culturals, especialment musicals, que ens han convertit durant aquests quasi 100 anys d'història en una de les entitats amb més prestigi de la Comunitat.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

L'Arxiu de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera desenvolupa una política activa de nous fons que ingressen en l'arxiu mitjançant compra o donació de fons personals.

Content and structure area

Scope and content

Aquesta societat musical conserva documentació de diversa tipologia; documentació administrativa antiga, premis i diplomes, fotografies registres sonors i partitures. La documentació administrativa es troba en la Secretaria del centre. Destaquen les donacions i obres de les figures més destaques en la societat com són Rafael Talens i Enrique Escrivá.
La documentació administrativa la tenen situada en la Secretaria de la Societat..

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

El sistema d'ordenació utilitzat per a la seua gestió és el que assigna números per l'ordre d'entrada dels documents. Anteriorment estaven separats per autors però per falta d'espai van modificar l'ordre per gèneres musicals.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Accés lliure, prèvia comunicació i justificació a la Junta Directiva i a l'arxiver de la societat musical.

Conditions governing reproduction

Si les condicions de conservació i de drets d'autor ho permeten es fotocopia el material.

Language of material

Script of material

Language and script notes

Notació musical / Castellà

Physical characteristics and technical requirements

Suport paper

Finding aids

Inventari en paper i Excel

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

La banda té un perfil Flickr on s'allotja una gran col·lecció
de fotografies actuals i històriques al costat d'una selecció de documentació administrativa antiga digitalitzada.
https://www.flickr.com/photos/120742177@N03/sets/72157642552336845/ [Consulta: 5 maig
2016]

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

  • Catalan

Script(s)

Sources

Sociedad Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera [en línia]
http://www.santaceciliacullera.com/?page_id=178 [Consulta: 8 maig 2017]
http://www.santaceciliacullera.com/?page_id=40 [Consulta: 8 maig 2017]
Llinares Atienza, José. 2011. Sociedad Musical Instructiva "Santa Cecilia" de Cullera, Banda Sinfónica: 1907-2007 : 100 anys de Banda Simfónica. Sociedad Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera,

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places