Arxiu de la Unió Musical La Nucia

Àrea d'identificació

Identificador

030942 AUMLN

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Unió Musical La Nucia

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

 • Arxiu d'Institució Cultural
 • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Juanjo Ivorra Muñoz Contacte principal

Tipus

President

Adreça

Adreça

Plaça de L'Almassera, 1

Localitat

La Nucia

Regió

Alacant

Nom del país

Espanya

Codi postal

3530

Telèfon

Fax

Correu electrònic

Nota

 

Pep Pastor Muñoz

Tipus

arxiver

Adreça

Adreça

Localitat

Regió

Nom del país

Codi postal

Telèfon

653753947

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

En la visita ens acompanyen: Juanjo Ivorra Devesa (president) i Ximo Cano Garcia (compositor)

Àrea de descripció

Història

La tradició bandística al municipi de La Nucia (Marina Baixa) arrancà a finals del s. XIX. La primera referència documental sobre l’existència d’una banda de música es situa en 1892, moment que es tenen constància d’uns pagaments de part de l’ajuntament a la banda de música. A primeries de la nova centúria l’entitat va decaure fins l’arribada del secretari municipal, Enrique Montiel, qui en 1916 fundà la societat musical «La Alegre Sinfónica» de La Nucia fent-se càrrec de la seua direcció fins a 1937. Pel que fa al seu final va ser degut a dos motius: d’una banda l’esclat de la guerra civil i d’altre la marxa del seu director qui retorna al seu poble natal (Vila-Joiosa). Acabada la guerra antics músics juntament amb nous educands reprengueren l’activitat musical. En 1943 s’adquiriren nous uniformes, instrumental i nombraren director al compositor local José Fuster Llorens. Ara bé, la banda no acabà de consolidar-se i durant la dècada de 1950 minvà la seua plantilla fins que a primeries de la dècada de 1960 es dissolgué. En 1964 va haver un procés de recuperació impulsat per l’alcalde Jaime Lloret Congost; s’adquiriren nous uniformes i instruments, al temps es nomenà a José Fuster director de la nova «Agrupación Cultural-Musical Nuciense», sent la benedicció de la nova banda el 14 d’agost de 1966. Esta entitat tampoc va acabar d’arrelar degut a la falta d’estímul institucional, el cansament i la vellesa dels seus membres. A primeries de 1980 es quan es van posar les bases de l’actual «Unió Musical» quan un grup d’amics decideixen fundar una nova banda que queda constituïda en desembre de 1980. Aquesta s’amplià en 1984 amb la creació d’una massa coral. Actualment la Unió Musical de La Nucia compta amb una plantilla d’uns 40 músics que es completen amb les veus de la Coral conformada per unes vint persones. La seu social la tenen des de 2007 en l’Auditori de la Mediterrània, un edifici municipal dedicat a les activitats culturals.

Pel que fa a la història del centre arxivístic sempre ha estat vinculat a la societat musical. Poques dades hem pogut recavar sobre els arxius de les societats pretèrites. Sols que quan es fundà l’actual «Unió Musical» en 1980 heretaren part dels fons de partitures de les bandes anteriors que es trobaven en l’arxiu municipal. D’ençà a 1980 la banda i l’arxiu van estar en Saló de Plens de l’Ajuntament, per a continuació passar a l’Antiga Casa de la Cultura (actual jutgat de La Nucia) i d’ahí a l’actual ubicació en l’Auditori de la Mediterrània.

Context geogràfic i cultural

La Nucia és un municipi de la Marina Baixa (Alacant), al costat de Benidorm, Polop, Alfàs del Pi i Callosa d’en Sarrià, que compta amb una població aproximada de 14.006 habitants (INE 2006). Etimològicament el nom prové de l’àrab, «Naziha» o deliciós, sent una antiga alqueria sarraïna que en 1271 va ser entregada per Jaime I a Beltran de Bellpuig. Durant l’edat mitjana i moderna va ser una alqueria morisca integrada en la baronia de Polop. Desprès dels processos de repoblació al s. XVII, es va constituir en municipi independent en 1705. Econòmicament les seues fonts d’ingressos són l’agricultura (ametler, olivera, cítrics, nesprers i caquis) així com el turisme de sol i platja, comptant amb grans urbanitzacions de tipus familiar.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

Juanjo Ivorra Muñoz (president)
Pep Pastor Muñoz (arxiver, des del 2014)

Gestió documental i polítiques de....

L'adquisició dels fons es fa per compra, fotocopia de materials i donació

Edificis

 • Metres de depòsit: 20,25 metres quadrats
 • Metres lineals d'estanteries: 15 m/l
 • Número de llocs de sala: 1
 • Metres lineals de documentació: 15 m/l

Fons

L’arxiu de la Unió Musical La Nucia custodia els fons de partitures de la societats musical. Majoritàriament són partitures adquirides posteriorment a 1980 mitjançant els sistemes de compra, donació i fotocopia

Instruments de descripció, guies i publicacions

Els fons han estat catalogats fent servir un programa de descripció bibliotecària, titulat «Módulo Biblioteca» de la Conselleria de Cultura (GVA). En total es disposa de 871 registres que estan ordenat seguint un sistema currens. De moment es descarta penjar l’arxiu al web de la societat musical

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Número setmanals d'obertura de l'arxiu: Durant les hores d'assaig o acordant cita amb l'arxiver

Condicions d'accés i requeriments

Accés: a concretar amb l'arxiver

Accessibilitat

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

 • Serveis d'ajuda a la investigació: No
 • Biblioteca auxiliar: No
 • Número de documents multimèdia: 1 PC més impresora

Serveis de reproducció de documents

1 fotocopiadora

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Ninguna

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Complet

Dates de creació, revisió i eliminació

Data de creació: 06/02/2022

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

GUARDIOLA FUSTER, Miguel: XXV años de la Unión Musical La Nucía, La Nucía: Ajuntament, 2005

Notes de manteniment

Elaborada per Frederic Oriola Velló

Punts d'accés

Punts d'accés

 • La Marina Baixa (Alacant) (Geographic subregion)
 • Porta-retalls

Contacte principal

Plaça de L'Almassera, 1
La Nucia, Alacant
ES 3530