Arxiu de la Societat Unió Musical de Petrer

Àrea d'identificació

Identificador

031040 ASUMP

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Societat Unió Musical de Petrer

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

 • Arxiu d'Institució Cultural
 • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Paco Fernández Contacte principal

Tipus

Arxiver

Adreça

Adreça

C/ Leopoldo Pardines, 11

Localitat

Petrer

Regió

Alacant

Nom del país

Espanya

Codi postal

03610

Telèfon

965370018

Fax

Correu electrònic

Nota

 

Francisco José Fernández Vicedo

Tipus

Arxiver

Adreça

Adreça

Localitat

Regió

Nom del país

Codi postal

Telèfon

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

Àrea de descripció

Història

La Societat Unió Musical de Petrer es va crear com a tal l'any 1905, després de fusionar les dues bandes existents a Petrer: la "dels Esquilaors" i la "dels Mascles", sent el seu primer director Don Joaquín Gil, de Sax, qui va ostentar el càrrec fins a l'any 1910. La banda ha comptat amb reconeguts directors, el senyor Joaquín Gil (fins 1910), Don Joan Aniorte (1911), Casimiro García, anomenat "l'oncle Calsetí", Don Quintín Sants Carrero (1914-1916), Manuel Alemany Sevilla "El Maleno" (fins a 1965), Don Bartolomé Maestre Reus (1969), Don Casimiro Ruiz fins a l'any 1973, Don Joan Àngel Amorós (fins 19749), Don Bartolomé Maestre Reus, fins que va morir el dia 5 de maig de 1985 i Don José Díaz Barceló, actual director de la Banda.

L'any 1989, i per diverses raons, es produeix l'escissió de més de 30 músics, quedant la Banda amb 24 músics, la majoria educands.

Ha participat, al seu torn, en diversos certàmens sent premiada en moltes ocasions, en 1991 - XX Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Crevillent. Amb una mitjana d'edat de 16 anys, va aconseguir el 4a Premi entre les 9 Bandes participants, sent la primera vegada que una Banda de Petrer acudia a un Certamen. El 1997 la banda va participar en el XXVI Certamen Provincial de Bandes de Música a 2a Secció celebrat a la Ciutat de Calp obtenint el Primer Premi.

En 1999 va participar al XXVIII Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Altea la Vella on va obtenir el 2n Premi., Aquest mateix any obté el Primer Premi en el XIV Certamen de Música Festera celebrat a Elda.

L'any 2000 participa per primera vegada al Certamen Internacional de Bandes de Música "Ciutat de València" obtenint el Primer Premi i Menció d'Honor.

El dia 19 de juliol de de 2003 participa al Certamen Nacional de Bandes Civils de Camp de Criptana aconseguint un tercer premi.

En l'actualitat la Unió Musical de Petrer compta amb una plantilla de 92 músics amb una mitjana d'edat oscil·la en els 18-19 anys i una Escola d'Educands on s'imparteixen classes de lectura musical, percussió, vent-fusta, vent-metall i corda per professors qualificats.

Context geogràfic i cultural

Petrel (en valencià i oficialment Petrer) és un municipi de la Comunitat Valenciana. Està situat a l'interior de la província d'Alacant, a la comarca del Vinalopó Mitjà. Compta amb gran desenvolupament de la indústria del calçat, i últimament amb la promoció de l'oci i l'hostaleria.

Entre els seus esdeveniments culturals cal destacar la celebració a l'estiu de certamen internacional de Guitarra espanyola, concerts, trobades d'artistes i "d'estiu" així com les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Bonifaci Màrtir són unes festes que tenen lloc de dijous al dilluns del cap de setmana més proper al 14 de maig, festivitat del patró de la població. Aquestes festes estan catalogades com d'Interès Turístic.

En aquest any, 2019, tindran lloc del 16 al 20 de maig. Per aquest motiu la música festera haurà de ser la predominant en la Societat Musical.

Mandats/Fonts d'autoritat

Estructura administrativa

 • President: Juan Ramón Montesinos Amat
 • Vicepresident: Javier Corraliza López
 • Secretari: Antonio Moreno López
 • Tresorera: Isabel Bonete.
 • Vocal/Arxiver: Francisco José Fernández Vicedo

Gestió documental i polítiques de....

Edificis

 • Metres de dipòsit: 28 m2
 • Metres lineals de prestatgeries: 48 m/l
 • Nombre de llocs de sala: 6

Fons

 • Arxiu general de partitures generades per l'activitat pròpia de la SM, arranjaments per a cada instrument, i partitures de director.
 • Majoritàriament pasdobles i música festera.

Instruments de descripció, guies i publicacions

 • Índex en paper, extret d'un arxiu en Access, al qual es va adjuntant noves adquisicions al final, de tant en tant, ordenats alfabèticament per títol d'obra i amb el codi de referència segons nº currens de cada carpeta.

 • Camps descriptius bàsics: Títol , autor i nº de Referència.

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

No consta

Condicions d'accés i requeriments

Accessibilitat

Accés prèvia cita amb la presidència o l'arxiver

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

 • L'Ìndex electrònic en Access
 • Col·lecció de programes d'actes ordenats cronològicament des de 1986
 • Alguns exemplars de la Revista "Santa Cecília", de la SM.

Serveis de reproducció de documents

Àrees públiques

 • Biblioteca auxiliar: 400 vol. aprox. ( Donació en 1968 d'una menuda biblioteca d'uns 400 llibres, sense llistar ni catalogar).

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

ISDIAH, ISAD (G)

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Data de creació: 08/03/2019
Data de revisió: 10/05/2019

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

 • El Vinalopó Mitjà (Alacant) (Geographic subregion)
 • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Leopoldo Pardines, 11
Petrer, Alacant
ES 03610