Societat Unió Musical de Petrer

Identity area

Identifier

031040 ASUMP

Authorized form of name

Societat Unió Musical de Petrer

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

 • ES-03610-ASUMP

Type

 • Cultural Institution Archive
 • Private

Contact area

 

Paco Fernández Primary contact

Type

Arxiver

Address

Street address

Leopoldo Pardines, 11

Locality

Petrer

Region

Alacant

Country name

Spain

Postal code

03610

Telephone

96 5370018

Fax

Note

 

Fco José Fernández Vicedo

Type

Arxiver

Address

Street address

Locality

Region

Country name

Postal code

Telephone

Fax

URL

Note

Description area

History

La Societat Unió Musical de Petrer es va crear com a tal l'any 1905, després de fusionar les dues bandes existents a Petrer: la "dels Esquilaors" i la "dels Mascles", sent el seu primer director Don Joaquín Gil, de Sax, qui va ostentar el càrrec fins a l'any 1910. La banda ha comptat amb reconeguts directors, el senyor Joaquín Gil (fins 1910), Don Joan Aniorte (1911), Casimiro García, anomenat "l'oncle Calsetí", Don Quintín Sants Carrero (1914-1916), Manuel Alemany Sevilla "El Maleno" (fins a 1965), Don Bartolomé Maestre Reus (1969), Don Casimiro Ruiz fins a l'any 1973, Don Joan Àngel Amorós (fins 19749), Don Bartolomé Maestre Reus, fins que va morir el dia 5 de maig de 1985 i Don José Díaz Barceló, actual director de la Banda.

L'any 1989, i per diverses raons, es produeix l'escissió de més de 30 músics, quedant la Banda amb 24 músics, la majoria educands.

Ha participat, al seu torn, en diversos certàmens sent premiada en moltes ocasions, en 1991 - XX Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Crevillent. Amb una mitjana d'edat de 16 anys, va aconseguir el 4a Premi entre les 9 Bandes participants, sent la primera vegada que una Banda de Petrer acudia a un Certamen. El 1997 la banda va participar en el XXVI Certamen Provincial de Bandes de Música a 2a Secció celebrat a la Ciutat de Calp obtenint el Primer Premi.

En 1999 va participar al XXVIII Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Altea la Vella on va obtenir el 2n Premi., Aquest mateix any obté el Primer Premi en el XIV Certamen de Música Festera celebrat a Elda.

L'any 2000 participa per primera vegada al Certamen Internacional de Bandes de Música "Ciutat de València" obtenint el Primer Premi i Menció d'Honor.

El dia 19 de juliol de de 2003 participa al Certamen Nacional de Bandes Civils de Camp de Criptana aconseguint un tercer premi.

En l'actualitat la Unió Musical de Petrer compta amb una plantilla de 92 músics amb una mitjana d'edat oscil·la en els 18-19 anys i una Escola d'Educands on s'imparteixen classes de lectura musical, percussió, vent-fusta, vent-metall i corda per professors qualificats.

Geographical and cultural context

Petrel (en valencià i oficialment Petrer) és un municipi de la Comunitat Valenciana. Està situat a l'interior de la província d'Alacant, a la comarca del Vinalopó Mitjà. Compta amb gran desenvolupament de la indústria del calçat, i últimament amb la promoció de l'oci i l'hostaleria.

Entre els seus esdeveniments culturals cal destacar la celebració a l'estiu de certamen internacional de Guitarra espanyola, concerts, trobades d'artistes i "d'estiu" així com les Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Bonifaci Màrtir són unes festes que tenen lloc de dijous al dilluns del cap de setmana més proper al 14 de maig, festivitat del patró de la població. Aquestes festes estan catalogades com d'Interès Turístic.

En aquest any, 2019, tindran lloc del 16 al 20 de maig. Per aquest motiu la música festera haurà de ser la predominant en la Societat Musical.

Mandates/Sources of authority

Administrative structure


 • President: Juan Ramón Montesinos Amat
 • Vicepresident: Javier Corraliza López
 • Secretari: Antonio Moreno López
 • Tresorera: Isabel Bonete.
 • Vocal/Arxiver: Francisco José Fernández Vicedo

Records management and collecting policies

Buildings


 • Metres de dipòsit: 28 m2
 • Metres lineals de prestatgeries: 48 m/l
 • Nombre de llocs de sala: 6

Holdings


 • Arxiu general de partitures generades per l'activitat pròpia de la SM, arranjaments per a cada instrument, i partitures de director.
 • Majoritàriament pasdobles i música festera.

Finding aids, guides and publications


 • Índex en paper, extret d'un arxiu en Access, al qual es va adjuntant noves adquisicions al final, de tant en tant, ordenats alfabèticament per títol d'obra i amb el codi de referència segons nº currens de cada carpeta.


 • Camps descriptius bàsics: Títol , autor i nº de Referència.

Access area

Opening times

No consta

Access conditions and requirements

Accessibility

Accés prèvia cita amb la presidència o l'arxiver

Services area

Research services


 • L'Ìndex electrònic en Access
 • Col·lecció de programes d'actes ordenats cronològicament des de 1986
 • Alguns exemplars de la Revista "Santa Cecília", de la SM.

Reproduction services

Public areas


 • Biblioteca auxiliar: 400 vol. aprox. ( Donació en 1968 d'una menuda biblioteca d'uns 400 llibres, sense llistar ni catalogar).

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ISDIAH, ISAD (G)

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Data de creació: 08/03/2019
Data de revisió: 10/05/2019

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

 • Clipboard

Primary contact

Leopoldo Pardines, 11
Petrer, Alacant
ES 03610