Fonds ES 031040 AMP - Arxiu de la Societat Unió Musical de Petrer

Identity area

Reference code

ES 031040 ASUMP ES 031040 AMP

Title

Arxiu de la Societat Unió Musical de Petrer

Date(s)

  • 1905 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium


  • Paper, 1.573 carpetes en caixes de 9 cm
  • Digital, 500 escanejos

Context area

Name of creator

Administrative history

Name of creator

Biographical history

La Societat Unió Musical de Petrer es va crear com a tal l'any 1905, després de fusionar les dues bandes existents a Petrer: la "dels Esquilaors" i la "dels Mascles", sent el seu primer director Don Joaquín Gil, de Sax, qui va ostentar el càrrec fins a l'any 1910. La banda ha comptat amb reconeguts directors, el senyor Joaquín Gil (fins 1910), Don Joan Aniorte (1911), Casimiro García, anomenat "l'oncle Calsetí", Don Quintín Sants Carrero (1914-1916), Manuel Alemany Sevilla "El Maleno" (fins a 1965), Don Bartolomé Maestre Reus (1969), Don Casimiro Ruiz fins a l'any 1973, Don Joan Àngel Amorós (fins 19749), Don Bartolomé Maestre Reus, fins que va morir el dia 5 de maig de 1985 i Don José Díaz Barceló, actual director de la Banda.

L'any 1989, i per diverses raons, es produeix l'escissió de més de 30 músics, quedant la Banda amb 24 músics, la majoria educands.

Ha participat, al seu torn, en diversos certàmens sent premiada en moltes ocasions, en 1991 - XX Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Crevillent. Amb una mitjana d'edat de 16 anys, va aconseguir el 4a Premi entre les 9 Bandes participants, sent la primera vegada que una Banda de Petrer acudia a un Certamen. El 1997 la banda va participar en el XXVI Certamen Provincial de Bandes de Música a 2a Secció celebrat a la Ciutat de Calp obtenint el Primer Premi.

En 1999 va participar al XXVIII Certamen Provincial de Bandes de Música celebrat a Altea la Vella on va obtenir el 2n Premi., Aquest mateix any obté el Primer Premi en el XIV Certamen de Música Festera celebrat a Elda.

L'any 2000 participa per primera vegada al Certamen Internacional de Bandes de Música "Ciutat de València" obtenint el Primer Premi i Menció d'Honor.

El dia 19 de juliol de de 2003 participa al Certamen Nacional de Bandes Civils de Camp de Criptana aconseguint un tercer premi.

En l'actualitat la Unió Musical de Petrer compta amb una plantilla de 92 músics amb una mitjana d'edat oscil·la en els 18-19 anys i una Escola d'Educands on s'imparteixen classes de lectura musical, percussió, vent-fusta, vent-metall i corda per professors qualificats.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

En l'entrevista mantinguda amb Paco Vicedo, s'aprecia que des de les últimes dècades s'imposa cada vegada més la pràctica de preservar el patrimoni de la Societat Musical tant a nivell històric, documental com administratiu.


  • Es conserva el poc que va sobreviure de partitures antigues, sense llistar ni catalogar.
  • Es conserva el que es pot anomenar arxiu administratiu antic, des de 1940.
  • Pel que fa a instruments, hi ha un espai en exposició d'instruments antics recollits o cedits per membres de la Societat, molts d'ells vent-fusta, entre els quals cal destacar un sarrusofó de mitjans del segle XIX en molt bon estat de conservació.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

L'increment dels fons de l'arxiu es correspon amb les necessitats de la banda per mitjà de compra, majoritàriament.

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Lliure amb cita prèvia amb algun càrrec de la Banda.

Conditions governing reproduction

Sempre que es prevegi la legislació sobre drets reprogràfics.

Language of material

  • Catalan
  • Iberian Spanish

Script of material

Language and script notes

Notació musical

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Cal destacar un article publicat en dues parts: El archivo de la Sociedad “Unión Musical”: un tesoro centenario, en UMP Santa Cecília. 2009 per Francisco José Fernández Vicedo

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Genre access points

Description identifier

Institution identifier

Language(s)

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places