Arxiu de la Societat Musical Lira Castellonera

Àrea d'identificació

Identificador

462573 ASMLC

Forma autoritzada del nom

Arxiu de la Societat Musical Lira Castellonera

Forma(es) paral·lela(es) del nom

Altra(es) forma(es) del nom

Tipus

  • Arxiu d'Institució Cultural
  • Titularitat privada

Àrea de contacte

 

Francesc Xavier Martí Juan Contacte principal

Tipus

Arxiver

Adreça

Adreça

C/ Vicent Ignasi Franco, 4

Localitat

Castelló de la Ribera / Vilanova de Castelló

Regió

València

Nom del país

Espanya

Codi postal

46270

Telèfon

962450085

Fax

Correu electrònic

Nota

 

Carmen Calatayud Alborch

Tipus

Membre de la Junta Directiva

Adreça

Adreça

Localitat

Regió

Nom del país

Codi postal

Telèfon

Fax

Correu electrònic

URL

Nota

Àrea de descripció

Història

La Banda de la Societat Musical Lira Castellonera de Castelló de la Ribera va ser creada en 1878 per l'Ajuntament d'aquesta localitat i refundada l'any 1909 pel mestre Jaime Fayos Torres. Sota la batuta del mestre Fayos va guanyar diversos primers premis en el Certamen de València (1925, 1927 i 1945) i es va convertir en una de les millors bandes espanyoles. Li va succeir Luís Ayllón, que en quatre anys va obtenir dos primers (1947 i 1949) i dos segons premis (1948 i 1950) en la secció d'honor del mateix certamen. Entre els seus directors titulars cal destacar, entre uns altres, a Francisco Hernández Guirado, Pablo Sánchez Torrella, Francisco Fort, Nicanor Sanz, Francesc Perales, Teodoro Aparicio, Juan Pablo Hellín, Carlos Revert i Alexis Calvo. Tots ells són grans músics i alguns d'ells també van dirigir la Banda Municipal de València. L'adreça de José Tello Espert va permetre el retorn a la secció d'honor del Certamen de València, on va aconseguir el tercer premi en 2012 i en 2014. En l'actualitat la seva directora titular és Beatriz Fernández Aucejo. A més de la Banda simfònica, aquesta societat compta amb una banda juvenil, una orquestra simfònica i una escola de educandos integrada a la seva seu.
Arxiu creat per Jaime Fayos Torres en 1909.

Context geogràfic i cultural

Castelló de la Ribera, històricament Castelló de Xàtiva, és un municipi de la Comunitat Valenciana, Espanya. Pertany a la província de València, a la comarca de la Ribera Alta. Situat en la confluència dels rius Xúquer i Albaida. El relleu és totalment pla i amb prou feines sobresurten alguns turons en la part meridional: Destaquen les altures del port de Càrcer (Serreta de Uchera), i la Muntanya del Castillo (el Castellet)', que corona les restes de l'antic castell que va donar nom al poble, fortalesa vigía avançada del de Xàtiva. La resta del terme es manté a una altitud mitjana de 30-40 m sobre el nivell del mar, i ho cobreixen sediments plistocens i holocens procedents dels acarreos dels rius Xúquer i Albaida.

Mandats/Fonts d'autoritat

Reglament aprobat el 22 d´abril de 1925.

Estructura administrativa

La Junta Directiva està formada per un president, un vicepresident, un tresorer, un secretari i vuit vocals.
Actualment formen la Junta Directiva:
Donato Jiménez Herrero, president
Vicent Climent i Vila, vicepresident
Javier Martínez Sala, tresorer
Carmen Calataiud i Alborch, secretària
Vocals: Loles Belmonte i Garcia, Rafael Chordà i López,
Fernando Climent Franco, Eugenio Espí Mas,
Teresa Ferrando i Barberà, Filibert Martorell i Catalatud,
Lucia Murillo Francès, Faustino Vidal Martorell.
Francesc Xavier Martí i Juan, arxiver.

Data de nomenament: 4 de juliol de 2016

Gestió documental i polítiques de....

L´Arxiu de la Societat Musical Lira Castellonera desenvolupa una política activa de nous fons que ingresen a l´arxiu mitjançant compra o donació de fons personals.

Edificis

La Seu de la Societat Musical Lira Castellonera es troba dividit en un edifici de quatre plantes, la primera, local social i Auditori Municipal Rex, la segona, secretaria, biblioteca i escola de educandos, la tercera aules de música i sala d'assajos i en la quarta arxiu musical i magatzem d'instruments. L'arxiu musical es troba en un lloc bastant aïllat de la seu i disposa d'unes mínimes mesures de seguretat que es basen en la utilització d'armaris metàl·lics i una doble paret per millorar les seves condicions climàtiques.
Metres de dipòsit: 20 metres aproximadament.
Metres lineals de prestatgeria: 13 metres lineals aproximadament.
Nombre de llocs de sala: 4 taules de consulta i un ordinador.

Fons

La Lira Castellonera conserva documentació de diversa tipologia: documentació administrativa antiga, premis i diplomes, enregistraments sonors, instruments antics i partitures. La documentació administrativa , datada en 1925, es conserva al costat d'altres donacions a la Biblioteca Jaume Fayos. Es desconeix el nombre total dels documents que conserva en el seu arxiu musical, no obstant això es van comptabilitzar unes 819 obres simfòniques i 120 caixes que contenen entre 3 o 4 obres de marxes i pasdobles. És a dir, aproximadament el seu arxiu pot contenir 1.300 obres, en les quals es troben obres manuscrites i la més antiga està datada en 1910.

Instruments de descripció, guies i publicacions

Catàleg realitzat pel musicòleg Vicent Bravo.

Àrea de condicions d'accés i ús

Horari d'obertura

Dilluns, dimecres i divendres de 9.00ha 11.00h De dilluns a divendres de 16.00ha 20: 30h
I els dies d'assaig de la banda (consultar horari a la seua pàgina web: http://liracastellonera.es/societat-musical/secretaria/)

Condicions d'accés i requeriments

L´acces és lliure, prèvia comunicació i justificació a la Junta Directiva i a l´arxiver de la societat musical. Poden accedir i realitzar consultes tots els membres de la societat musical, investigadors i estudiants prèvia comunicació i justificació del seu estudi

Accessibilitat

Accés mitjançant rampa per la porta principal de l'edifici i a l'auditori, però no existeix ascensor per accedir a les diferents plantes de la seu musical.

Àrea de serveis als usuaris

Serveis per a la recerca

Els serveis que ofereix l'arxiu són el préstec i la consulta de materials a membres de la societat i de reprografia per als directors o professors d'escola. No existeix un catàleg de consulta i són l'arxiver i una ajudant els únics que tenen accés a la seva base de dades i al llistat de les obres.
Biblioteca auxiliar: Biblioteca Jaume Fayos, creada en 2016, en l'empleno de l'objectiu de crear una “Sala de lectura i Bilioteca” que el mestre Fayos va declarar en el reglament de 1925 i 1934. En ella es troba la documentació administrativa antiga, una col·lecció de referència, monografies de música, enregistraments sonors propis, enregistraments audiovisuals, exemplars de la publicació pròpia La Tarima, llibres de festes de Santa Cecilia, programes de mà, cartells, fons musicals donats per Àngel Julián Mena i per Vicent Uberos Peris (de la seva mare Maria Remedios Peris Alegre).

  • Nombre de volums: 300 aproximadament
  • Publicacions pròpies: Revista La Tarima publicada per la Sociedas Musical Lira Castellonera amb una periodicitat anual aproximadament. Existeixen 39 nombres publicats.
  • Nombre de documents multimèdia: 80 enregistraments en CD

Serveis de reproducció de documents

Fotocópies.

Àrees públiques

Àrea de control

Identificador de la descripció

Identificador de la institució

Regles o convencions

Estat d'elaboració

Nivell de detall

Dates de creació, revisió i eliminació

Idioma(es)

Escriptura(es)

Fonts

Notes de manteniment

Punts d'accés

Punts d'accés

  • La Ribera Alta (València) (Geographic subregion)
  • Porta-retalls

Contacte principal

C/ Vicent Ignasi Franco, 4
Castelló de la Ribera / Vilanova de Castelló, València
ES 46270